Rică Răducanu mătură și servește, pe caniculă, la localul din Neptun. E la un pas de faliment: „Numai barosanii mai lasă bacșiș!” Cât costă ciorba de pește?
Rică Răducanu, fosta glorie a Rapidului, e tare trist că, în acest sezon estival, localul familiei, din stațiunea Neptun, e pe butuci, având încasări alarmant de mici. Exclusiv pentru Click!, acesta ne-a vorbit despre situația disperată a patronilor de restaurante, de pe Litoral.





Rică Răducanu a trecut și la munca de jos
Fostul mare sportiv Rică Răducanu, în vârstă de 79 de ani, muncește, de aproape 12 ani, la Terasa Sirena, din Neptun, zona „La Steaguri”, cândva, o prosperă afacere de familie. Spălă pe jos, mătură, servește clienții și se pozează cu turiștii. Însă, mai rău ca anul acesta, nu a fost niciodată:
„Nu mai merge, tată, afacerea, anul acesta e rău de tot. Mai vin turiștii, vreo 2-3, pe la orele prânzului, mănâncă o ciorbă, fac o poză cu mine, și pleacă. De bacșiș, ce să mai vorbim, este istorie, nu mai e ca odinioară, numai barosanii mai lasă câte ceva. Acum toți au banii drămuiți, mulți mănâncă din traistă, își cumpără mâncare de la alimentara, își fac câte un sendviș.
„Să mănânci la un local a devenit un lux pentru români”
„O ciorbă costă în jur de 20-25 de lei, la toate localurile de la malul mării. E mult pentru turiștii cu bani puțini. Eu am fost aici, vară de vară, am și măturat, am spălat pe jos, am servit, am stat la povești cu clienții, i-am întâmpinat, am făcut tot ce este posibil. Din păcate, ca să mănânci la un local a devenit un lux pentru români”, ne-a declarat Rică Răducanu, exclusiv pentru Click!
Cât costă ciorba de pește și pomana porcului la localul familiei lui Rică Răducanu din Neptun?
Costică bucătarul, verișorul lui Rică Răducanu, ne-a vorbit, recent, despre meniu, dar și despre prețurile la mâncare:
„Avem în meniu și bunătăți tradiționale, nu s-au scumpit cu mult, cu un leu până la patru lei. Un mic costă 5 lei, cam ca în Piața Obor, ciorba de burtă este la prețul de 25 de lei, anul trecut era 22 de lei, deci o majorare cu trei lei.
Ciorba de pește era la 20 de lei, acum costă 24 de lei. Iar pomana porcului, cu carne și mămăliguță costă 35 de lei, e cât în 2024. Acest local este o afacere de familie, Rică este administrator-șef, el ne spune ce să facem, se ocupă și de turiști, le dă autografe. Lumea vine și de dragul lui, aici, la noi, dar și pentru mâncarea delicioasă, o facem cu suflet”.
Părerea turiștilor: „Prețuri super ok, pentru Litoral!”
Iată ce a menționat o turistă, despre prețuri:
„5 lei micul, comparativ cu multe alte restaurante, este ieftin. Peste tot s-au scumpit au ajuns și la 8 lei un mic. Bravo! Pentru Litoral are niște prețuri super ok. Felicitări și mult succes!”.
Altcineva a adăugat, pe Facebook:
„Am fost în Neptun și, din întâmplare, am mâncat acolo și chiar sunt foarte gustoși micii. Sincer, cei mai buni mici de pe Litoral!”.