Românii și-au scos de la naftalină cojoacele „alendelon” și le vând pe bani frumoși: „Moda a revenit brusc, după decesul actorului”. Cât costă un cojoc second hand?

#Exclusiv Click!

Vă mai amintiți de isteria anilor 60, când românii strângeau bani, ca să-și cumpere modelul de cojoc purtat de Alain Delon, în filmul „Once a Thief” ? Odată cu decesul artistului francez, pe 18 august 2024, mulți s-au grăbit să și le scoată de la naftalină, din șifonier, și să ceară pe ele bani frumoși, pe site-urile de vânzări. Exclusiv pentru Click!, designerul vedetelor Florin Burescu susține că moda cojocului „alendelon” a revenit brusc.

Cât costă un cojoc „alendelon”, pe site-urile de vânzări?

Imediat după decesul legendarului actor francez Alain Delon, pe 18 august 2024, la vârsta de 88 de ani, a crescut brusc și numărul anunțurilor de vânzare a modelului de cojoc care îi poartă numele, și care a fost în trend, în urmă cu 60 de ani.

De pildă, pe OLX, găsim prețuri diferite, cuprinse între 100 și 600 de lei. Anunțurile sunt frumos meșteșugite de către vânzători, pentru a atrage clienții, și sunt legate, firește, de numele regretatului artist Alain Delon:

 „Vând haină Alain Delon, din blană și piele de oaie, cu guler natural din blană de vidră, vintage, fabricat de VIDRA, Orăștie, și purtat doar de două ori, la expoziții de modă sau ” Vând cojoc model Alain Delon din blană naturală, croială vintage, foarte călduros, a fost purtat, dar este în stare bună. Produsul este impecabil, curat, integru, păstrat în condiții optime de căldură și umiditate”.

Cojoacele erau fabricate la Vidra, în Orăștie

Andreea Diana Tănăsescu, fondatoarea comunităţii „La blouse roumaine”, a postat pe Facebook un mesaj în care a explicat cum Alain Delon a revoluționat industria meșteșugărească din România

„În România, Alain Delon a revoluționat nu doar moda, ci și industria meșteșugărească și ne-a adus un substantiv comun, “alendelonul” sau “delonul”, ambele variante fiind incluse în DEX. Spre deosebire de alții, noi am recunoscut sursa inspirației. Cojocul țărănesc a devenit cojoc domnesc imediat după ce Alain Delon l-a purtat în “Once a Thief" (A fost cândva hoț), filmul american lansat în 1965.

La Vidra, din Orăștie, se produceau zeci de mii de cojoace pe an, marea lor majoritate fiind vândute pe piața internațională, în Italia, Franța, USA și URSS. În 2017, la TIFF, un spectator din Cluj a venit cu „alendelonul” lui, în semn de respect pentru Alain Delon, invitatul de onoare din acel an al Festivalului Internațional de Film Transilvania”.

„Cine avea un cojoc „alendelon” era „cu stare””

Mulți internauți și-au amintit de moda anilor 60, când acest articol vestimentar era nelipsit din garderoba bărbaților. Ei au postat pe conturile sociale mesaje în care și-au exprimat nostalgia acelor vremuri:

„Alain Delon a lansat moda cu acest cojocel comod și călduros. Cine avea unul era „cu stare”,era destul de scump și nu se prea găsea” sau „Da, am avut și eu, erai la modă și te simțeai deosebit, prin anii 70-80, cu un „alendelon”!”.

Florin Burescu, designer: „Cojoacele revin în actualitate și datorită lui Alain Delon”

Florin Burescu, designerul vedetelor, ne-a vorbit despre revenirea în modă a cojocului „alendelon”, imediat după trecerea acestuia în neființă, ca un omagiu adus artistului:

„Odată cu revenirea sozonului rece începem din nou să purtăm trenciuri și hainele cu guler de blană, ținute clasice, care revin în actualitate și datorită lui Alain Delon. Mulți nostalgici își vor achiziționa acest model, care este foarte elegant, dar și practic și călduros”.

Hainele de blană se pot purta și la ținute sport

Iată însă și ce modele se mai poartă în anotimpul rece:

„Dacă toată vara s-au purtat lucrurile croștate, făcute manual sau lucrate la mașini de tricotat, iată că nici acum nu se renunță la puloverele croșetate, cu gulere supradimensionate, cu mânecile mai lungi.

Iar dacă ani la rând, femeile obișnuiau să poarte hainele de blană la evenimentele importante, iată că acum se pot purta și la ținutele casual, chiar sport. S-a renunțat însă la gulerele mari, din blană, care duceau către zona anilor 80-90.

Și nu uitați să purtați materiale naturale, folosiți lâna, atunci când vine vorba de fuste, sacouri, pantaloni”, a mai menționat Florin Burescu, exclusiv pentru Click!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles, 28 septembrie, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Elena Merisoreanu
amelia gray gettyimages jpg
CRISTEA jpg
Banner Andreea Popescu
cornelia dansatoarea gene jpg
Banner diandra de la insula iubirii
Banner Paris
Banner Mihai Traistariu
image
actualitate.net
image
actualitate.net