Romanița Iovan, încă revoltată la 8 ani de la tragedia aviatică în care i-a murit fostul soț: «Nu a fost accident»

Ultima actualizare:

Au trecut opt ani de la tragedia aviatică din Apuseni, în care și-a pierdut viața fostul soț al Romaniței Iovan, pilotul Adrian Iovan. Deși s-a scurs aproape un deceniu, creatoarea de modă încă are resentimentele față de întreaga situație.

Romanița Iovan, încă revoltată la 8 ani de la tragedia aviatică Foto: Arhivă personală
Romanița Iovan, încă revoltată la 8 ani de la tragedia aviatică Foto: Arhivă personală

Romanița Iovan s-a declarat încă de la întâmplarea tragediei nemulțumită de modul în care a fost gestionată situația, fostul ei soț murind de hipotermie. Practic, în certificatul de deces al lui Adrian Iovan, dar și al studentei Aura Ion care a murit odată cu acesta, scrie că cei doi au murit de frig, nu din cauza impactului avionului cu solul.

La 8 ani de la tragedia aviatică, Romanița Iovan a făcut noi declarații

Așadar, dacă se intervenea mai repede, dacă cineva îi ajuta, oare ar fi fost astăzi printre noi? Acestea sunt și întrebările pe care Romanița Iovan și le pune de atâta amar de vreme.

La opt ani de la tragicul eveniment, Romanița Iovan a vorbit despre cum li s-a schimbat viața ei și fiului ei, Albert, din momentul în care l-au pierdut pe Adrian Iovan. Chiar și acum, după atâta vreme, Romanița spune că încă are întrebări fără răspuns și că anumite lucruri cu privire la accident au rămas neclare.

Romanița Iovan: „Nu a fost accident”

Romanița Iovan este convinsă că, acum opt ani, în Apuseni nu a avut loc un accident aviatic, ci o tragedie pentru care și autoritățile române sunt vinovate.

Nu a fost accident. Eu spun că a fost aterizare forțată și lipsa de reacție a autorităților. Să se zică accident la ceea ce s-a întâmplat, după opt ani, nu se poate, vă spun sincer. Noi mergem acolo în fiecare an, am fost și acum, weekend-ul trecut.

Am ajuns sus, acolo, și, ca de fiecare dată, se reia discuția despre ce s-a întâmplat, cu cei de acolo. Mai ales cu cei care au fost primii la locul respectiv. Iar realitatea este cruntă. Nu a fost accident”, a declarat Romanița Iovan, pentru Fanatik.

Romanița Iovan îi ia și acum apărarea fostului soț și a explicat că nu el a fost de vină, după ce de-a lungul timpului s-a spus că el ar fi luat niște decizii greșite care au condus la tragedie. Nu doar pilotul decide, spune Romanița însă.

Nu v-ați obișnuit deja, că așa e la noi, mortul este de vină?! Gândiți-vă cum au plecat ei, într-un zbor umanitar, nu e comandantul de aeronavă un zeu, Dumnezeu. Ca să poți să pleci cu avionul sunt mai multe echipe care hotărăsc, e mecanicul, cei de la meteo. Cum să pleci tu cu un avion fără să ai acordul? Dar doar mortul e de vină”, a mai spus, revoltată, Romanița Iovan.

„Adrian avea șanse!”

 „Îmi dau seama că, totuși, Adrian avea șanse. Dar doar dacă ar fi avut sprijin de la cei din avion, dacă autoritățile făceau ceva. Semnalul a ajuns imediat la ROMATSA, antenele sunt totuși indestructibile.

Din păcate, chiar și oamenii ăștia care porniseră spre ei, au fost întorși din drum de autorități, dar tot ei l-au găsit. Semnalul e clar, luptă tu pentru tine, altfel nu te salvează nimeni, plus că te vor găsi și vinovat”, a mai spus Romanița Iovan.

Aceasta merge în fiecare an la locul tragediei pentru a-și comemora fostul soț, împreună cu fiul ei, Albert. Romanița a mărturisit că pierderea tatălui l-a maturizat foarte mult pe băiat, de la o vârstă fragedă. 

Adrian nu că mi-a fost doar soț, este tatăl copilului meu. Adică asta este esența. Iar ceea ce Albert, la aproape șapte ani, a trăit… Acest copil s-a culcat cu ideea că tatăl lui este în viață, că așa ne-au păcălit autoritățile, la televizor.

Până să se culce Albert se spunea că au fost găsiți și că toată lumea e în viață. S-a trezit copilul și mi-a spus așa: Mama, vreau să îl sun pe tata. Ce să mai zic?!”, a mai spus Romanița Iovan.

Relația cu tatăl lui există în continuare, chiar dacă pilotul a încetat din viață, iar mama lui nu poate fi mai mândră! „L-am luat pe Albert, atunci când am considerat că e ok, acolo. Acum este extraordinar să îl văd cum își dorește să facă lucruri pentru a-l comemora pe tatăl său și să nu îl uite lumea. E nemaipomenită această relație a lor care rezistă în pofida faptului că, fizic, tatăl lui nu mai este”, a declarat creatoarea de modă.

Pe fiul Romaniței Iovan l-a maturizat precoce pierderea tatălui

În avion s-a mai aflat, printre alții, și medicul Radu Zamfir, care a fost și cel care a anunțat accidentul. El a scăpat însă cu viață, și i-a propus familiei să primească o diplomă în memoria lui Adrian Iovan, din partea Colegiului Medicilor.

Copilul meu s-a maturizat precoce. Ca dovadă a maturizării precoce, la o săptămână după, când m-a sunat domnul Zamfir să îmi spună că vrea Colegiul Medicilor să îi acorde o diplomă lui Albert în memoria tatălui său, Adrian Iovan, am vorbit cu fiul meu și el mi-a dat un răspuns pe care nu îl voi uita niciodată.

„Mama, nu îmi trebuie nicio diplomă pentru că nu înțeleg cum, într-un avion plin de medici nu a fost niciunul în stare să îl ajute pe tata. Asta mi-a spus un copil de șapte ani…”, a mai explicat Romanița.

Romanița Iovan este în continuare revoltată, la 8 ani de la tragedie

Aceasta susține în continuare că fostul ei soț ar fi putut fi salvat, dacă autoritățile își făceau treaba și localizau locul accidentului în timp util. De asemenea, medicii din avion trebuiau să facă eforturi pentru a-i ajuta pe cei care au decedat.

Pe certificatul de deces scrie foarte clar: hipotermie. El a murit de frig. Nu înțeleg de ce nu au făcut focul. Avionul a fost în picaj, dar Adrian l-a redresat”, a mai spus Romanița Iovan.

În raportul făcut de autorități este indicată, ca și cauză a accidentului, oprirea motoarelor ca urmare a givrajului sever al carburatoarelor coroborată cu deciziile eronate ale pilotului comandant de navă, Adrian Iovan. 

La Aura Ion, problema a fost alta, era singura care nu avea centura. Nu am ce să spun cu privire la ea, nu pot eu să judec cazul ei”, a mai spus Romanița și despre studenta care a murit atunci.

 Rapoartele medicale indică faptul că medicul Radu Zamfir a fost cel mai puțin afectat, fizic, de accident. Romanița Iovan spune că nu dorește să judece pe nimeni, însă, chiar dacă ea consideră că fostul soț ei putea fi ajutat și salvat.

Cu domnul dr. Zamfir am avut o singură discuție, prima și ultima, cea în care i-am transmis răspunsul lui Albert cu privire la propunerea de a-i oferi o diplomă. De atunci nu au mai fost discuții. Nu judec pe nimeni, dar esența e cea spusă de un copil de șase ani și asta spune tot”, a explicat Romanița Iovan.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
Mihaela Borcea 7 jpg
image png
2 pepe si raluca pastrama divort 2 jpg jpeg
image png
banner ilinca vandici png
Andreea Marin și Adrian Brâncoveanu jpeg
celine dion jpg
oana roman jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net