Trucul Gherghinei Stancu pentru o socată delicioasă, gustul copilăriei: „Folosesc boabe de orez, în loc de drojdie”. Atenție, însă, la această mare greșeală!

#Exclusiv Click!

Gherghina Stancu prepară, în această perioadă, și celebra socată, preferata românilor. Artista de muzică populară, născută într-un loc de poveste, din Județul Argeș, ne-a oferit rețeta sa, ușoară și gustoasă. Iar menta adăugată conferă o savoare mediteraneană acestei băuturi energizante.

„Pentru fermentare, folosesc boabe de orez, în loc de drojdie”

Solista Gherghina Stancu le învață pe tinerele gospodine, prin intermediul Click!, cum să prepare  socata, o băutură răcoritoare și energizantă, pe bază de flori de soc. Artista de muzică populară ne-a oferit rețeta ei, lăudată și de musafiri:

„Aveți nevoie de 12 flori mari de soc, eu am soc în curte, la căsuța de la țară, dar pot fi cumpărate și din piață. Mai aveți nevoie de 500 grame de zahăr, de două lămâi, curățate de coajă, de câteva frunze de mentă și de 12 boabe de orez, în loc de drojdie, pentru fermentarea socatei”.

„Este o băutură răcoritoare delicioasă”

Iată și modul de preparare, deloc complicat: 

„Într-un borcan curat, de 5 litri, puneți cele 12 flori mari de soc, dar fără codițe, și spălate foarte bine. Adăugați frunzele de mentă, boabele de orez, zeama de la o lămâie, iar pe cealaltă tăiați-o felii, curățată, căci, mare atenție, coaja de lămâie dă un gust amar socatei. 

După ce ați pus toate ingredientele, adăugați apa și acoperiți borcanul cu un tifon. A doua zi, amestecați socata cu o lingură de lemn. În momentul în care apa începe să se îngălbenească, după cam 2-3 zile, înseamnă că băutura e gata fermentată și poate fi consumată. Se toarnă în sticle și se păstrează la frigider. Este o băutură răcoritoare delicioasă”.

Gherghina Stancu prepară iarna și ceai din flori de soc

Solista prepară însă și ceai de soc, mai ales iarna:

„Adun încă de pe acum florile de soc și le pun la uscat, la umbră, nu la soare, ca să nu se înnegrescă. După uscare, florile se păstrează în pungi de hârtie, nu din plastic, pentru a-și păstra aroma. Din aceste flori uscate eu prepar iarna atât socată, cât și ceai, bun pentru sănătate. În copilărie, am avut Plafar acasă, nu cumpăram ceaiurile.

Am învățat, de la bătrânii satului, să prepar ceaiuri în diverse combinații, pentru ameliorarea unor afecțiuni. Prin urmare, ce plante adunam vara, mușețel, mentă, soc, dar și altele, aveam pentru iarnă”, a mai adăugat Gherghina Stancu, pentru Click!

Socul ajută la eliminarea toxinelor din organism

Socul ameliorează mai multe afecțiuni, inclusiv cele ale căilor respiratorii, răcelile bronșice, gripa. Are însă și efect diuretic, fiind eficient în detoxifierea organismului, eliminând toxinele, dar și în curele de slăbire. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, precizează în volumul său, „Cartea sănătății noastre”:

„În curele de slăbire şi în combaterea obezităţii se recomandă tinctura din fructe de soc, care se asociază cu un regim alimentar din care sunt eliminate carnea, prăjelile, dar şi produsele cu aditivi alimentari, cum sunt zahărul şi margarina.

Se administrează câte o linguriţă de tinctură, diluată în puţină apă, de trei ori pe zi. Trebuie să amintim că acest remediu valoros combate ascita și se prepară din rădăcină de soc (o linguriţă) care se fierbe, timp de zece minute, într-o cană cu apă. După ce s-a mai răcit, în acest decoct se adaugă una-două linguriţe de suc de lămâie”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
George Motoi Studiourile Buftea jpg
Gheorghe Turda, foto Facebook jpg
banner marina almasan jpg
Vasilica Tastaman (captură tv) jpeg
Elena Udrea și Adrian Alexandrov nu pleacă de acasă fără ea  Cine e femeia care îi însoțește peste tot jpg
Medeea Marinescu, alaturi de bunica ei la intrarea in platourile de la Buftea Foto Arhiva personalajpeg
banner florin piersic angela similiea jpg
mihai constantinescu probleme de sanatate jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net