Ultimele imagini cu Ion Caramitru. Iată-l pe regretatul actor în „Experimentul Pitești", ultimul lungmetraj în care a jucat

Ultima actualizare:

Cel mai amplu proiect de film istoric este cel regizat și produs de Victoria Baltag, care de 10 ani se luptă pentru lungmetrajul „Experimentul Pitești", ultimul film în care a jucat regretatul actor Ion Caramitru. Victoria Baltag ne-a împărtășit în exclusivitate detalii de la filmări.

cub victoria baltag ion caramitru animat gif

Mică de înălțime, dar foarte aprigă și cu un nume predestinat. Victoria Baltag, regizoare și producătoare, se zbate de 10 ani să termine lung metrajul „Experimentul Pitești", ultimul film în care a jucat regretatul actor Ion Caramitru.

Citește și: 10 lucruri mai puțin cunoscute despre Ion Caramitru și familia sa 

Nu a avut finanțare, decât banii de la o garsonieră pe care a vândut-o, însă iată că a reușit să-și împlinească visul. Pe Ion Caramitru și l-a dorit în film mai mult ca orice și nu spera să-l convingă. Dar a bătut la uși închise până a răzbit.

„În 2011 am participat la niște școli de vară și acolo am aflat de crimele comuniste și evenimentul Pitești. Și am hotărât să lucrez pentru acest proiect, am căutat să aflu adevărul. M-am documentat și am rămas oripilată de ce am aflat. Este ultimul film cu Ion Caramitru pe care mi l-am dorit în rolul dascălului, deși mi s-a spus că mă va refuza pentru că era implicat în multe proiecte. Eu nu îl cunoșteam personal, dar l-am căutat și am ajuns la el. Am mers la TNB la secretara și i-am lăsat un scenariu. La o săptămână m-a sunat doamna și mi-a transmis că mă va suna dumnealui la 14.05. N-am să uit asta niciodată. Mi-a spus că pentru acest rol are nevoie de 5 zile, deși eu i-am zis 3. Ne-am văzut la Iași. Era seară, l-am sunat să mă asigur că a ajuns bine.

Pentru cină reușisem să obțin o sponsorizare la un restaurant. L-am invitat acolo și am venit să-l văd. Mânca deja. Acolo ne-am văzut pentru prima dată. Eu regizor, dumnealui actor. Aveam să lucrăm împreună la film. Ce onoare și ce colaborare frumoasă avea să fie! Ei, dar când m-a văzut, nu-i venea să creadă că Victoria Baltag arată așa de mică. Își închipuia, după vocea de la telefon și atitudine, că sunt clar mai înaltă și mai în vârstă. Eu eram toată un zâmbet. Credeam că nu este o problemă ca dumnealui să mănânce și eu să povestesc despre film. M-a rugat să mă așez la masă. «Dar tu nu mănânci?, mă întreabă». Păi... Eu aveam sponsorizarea pentru cină numai pentru dumnealui... Și în naivitatea mea, cred că i-am spus asta.. maestrul Ion Caramitru s-a oprit din mâncat, mi-a dat lingura lui și a insistat să mănânc. Nu o să uit niciodată.

«Că să faci ce ți-ai propus în viața asta, ai nevoie să te hrănești», mi-a spus. Aș putea să spun până mâine cât de multe lucruri am învățat de la dumnealui, cât de mult îl admir și cât de mult îl prețuiesc pe acest OM extrem de dedicat, bine organizat, proactiv, profesionist, talentat, ambițios, hiperactiv, neobosit. Ion Caramitru avea o agilitate și o personalitate aparte. Mereu râdea că suntem la fel în ceea ce privește personalitatea și ambiția. Dumnealui născut într-o zi de 9 martie, eu pe 11, amândoi pești, amândoi artiști cu sufletul, amândoi 1 ca cifră numerologică. O singură diferență: Dumnealui un gigant, eu încă foarte mică", a mai povestit Victoria care spune că a învățat multe de la el.

În plus, ne-a mai spus că marele actor nu se odihnea niciodată. Și în pauzele de filmare el repeta și își studia rolul.

Cine este Victoria Baltag?

Victoria Baltag a absolvit Facultățile de Jurnalism și de Sociologie, ambele la Universitatea din București în 2008; s-a specializat în realizarea de documentare și reportaje social-antropologice. În 2011 încheie studiile în regie și producție film/TV la Universitatea din Birmingham, unde termină cu distincția „Merit''. Produce peste 20 de scurt-metraje inspirate din piese de teatru englezești. Pentru acest film, Victoria s-a documentat mai bine de patru ani

În arhivele ICCMER-ului (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc), a luat interviuri supraviețuitorilor care au trecut prin crimele comunismului și a realizat acest film în strânsă legătură cu rudele celor care au suferit la închisoarea din Pitești. În prezent, Victoria urmează studiile doctorale la Queen' s University Belfast, beneficiind de o bursă Erasmus la Paris.

Vezi și: Ion Caramitru și povara profesorului Socrate, rol care l-a urmărit întreaga viață

Ce e Experimentul Pitești

Experimentul Pitești sau Fenomenul Pitești se referă la închisoarea Pitești, renumită pentru așa-zisele încercări de „reeducare”, efectuate în perioada anilor 1949-1952, de comuniștii extremiști - facțiunea moscovită: Ana Pauker, Teohari Georgescu și Vasile Luka.

Ion Caramitru a murit la 79 de ani 

Actorul Ion Caramitru a murit în septembrie 2021 la 79 de ani, după ce timp de o lună fusese internat la Spitalul Elias din București. La începutul lunii august, medicii i-ar fi descoperit o infecție în sânge.

Ion Caramitru era director al Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER). Marele actor a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
filipine harta steag drapel foto shutterstock
image
image
image
image
image
image
image png
Tora Vasilescu
cornel coman captura video jpg
Cătălin Scărlătescu jpg
banner irina loghin png
Cât despre întâlnirea cu Cristina Spătar, Anamaria Ferentz s-a bucurat de revedere, amândouă fiind din aceiași zona, Ferentz din Bacău și Cristina Spătar de la Onești
1 paris hilton inel jpg jpeg
Bordea Spike banner
image
actualitate.net
image
actualitate.net