Ion Caramitru a murit. 10 lucruri mai puțin știute despre marele actor și familia sa


    Actorul Ion Caramitru a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani duminică, la Spitalul Elias, din Capitală.foto: Adevărul
Actorul Ion Caramitru a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani duminică, la Spitalul Elias, din Capitală.foto: Adevărul

5 septembrie, zi blestemată în care am pierdut două personalități uriașe. După șocul morții lui Ivan Patzaichin, spre seară a venit și vestea tragică a dispariției lui Ion Caramitru. Marele actor împlinise 79 de ani pe 9 martie, dintre care mai bine de 50 dedicați scenei teatrului și a filmului. Profesorul de matematică din Liceenii sau autorul unui Hamlet de povestit și nepoților, Ion Caramitru a fost emblema breslei actorilor din România. Iată 10 lucruri mai puțin știute despre regretatul actor.

Ion Caramitru s-a născut la 9 martie 1942, în București, într-o familie de aromâni veniți din Cadrilater, în anul 1940. Școala generală și liceul le-a făcut la „Mihai Eminescu”, pe Calea Rahovei, liceul absolvindu-l în anul 1960. A urmat apoi cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală, absolvind în 1964.este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică "Ion Luca Caragiale" București (1964), clasa profesor Beate Fredanov. A debutat în 1964 pe scena Teatrului Național din București, în "Eminescu", de Mircea Ștefănescu, regia Sică Alexandrescu. Actor și regizor al Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra" (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, și director general al acestui teatru.

1.Actorul a fost de origine aromână, numele său din buletin fiind Ion Horia Leonida Caramitru.

2. Ion Caramitru a făcut în adolesecență sport de performanţă, a fost campion de juniori la atletism:a început cu săritura în înălţime, apoi a ales să concureze în cursele de 110 m garduri.

3.Ion Caramitru nu și-a dorit să fie actor: înainte erau regia și Literele."În anul în care am dat la facultate, cursurile de regie erau deschise, dar, cu mai puţin de două luni înaintea examenului, a fost anunţată închiderea lor pentru un an de zile. Sfătuindu-mă cu cei care mă pregăteau şi cu prietenii mei, am căzut de-acord că eu eram pregătit să dau şi la Litere şi, cum la Teatru se dădea înainte (probele eliminatorii se dau înainte şi acum), am dat la Actorie”, a declarat într-un interviu pentru Radio România Actualități

4. În timp ce majoritatea actorilor mari sau mici au povestit cum sorbeau cursurile de la Institutul de Teatru, unul singur, Ion Caramitru a recunoscut oficial că a chiulit. Marele actor a povestit în 2017 la DigiFM cum fugea de la unele ”ore plictisitoare de la Teatru”, ca să-i vadă la cursuri pe Tudor Vianu și George Călinescu, nostalgic după prima sa dragoste, Literele.”Călinescu intra teatral la ore. Stătea la fereastră câte zece minute, apoi când simțea că auditoriul nu mai poate se întorcea și spunea: azi vom vorbi despre culoarea verde în poezia franceză”.

5. Ion Caramitru nu-și sărbătorea ziua de naștere, preferând să petreacă de Sfântul Ion.”De-a lungul anilor așa am făcut mereu. Probabil vor veni băieții mei să mă viziteze, dar nu mă sărbătoresc de ziua de naștere, de principiu”, a afirmat actorul în urmă cu mai mulți ani pentru Agerpres

6. Ion Caramitru a făcut politică și a fost ministru al Culturii patru ani începând cu 1996, în guvernele conduse de Victor Ciorbea și Radu Vasile.

7. Ion Caramitru a deținut cele mai importante funcții din lumea teatrului românesc. A fost directorul UNITER de la înființare, în 1990 și director al Teatrului Național din București din 2005

8. Ion Caramitru a fost căsătorit 44 de ani cu actrița Micaela Caracaș (67ani). Cei doi au trei băieţi, Andrei, Matei şi Ştefan Caramitru.

9. Cine sunt și cu ce se ocupă cei trei băieţi ai cuplului? Andrei (45 de ani) a urmat o carieră în afaceri, fiind director al unei multinationale și politician, Ştefan, mijlociul, (40 ani) a ales să cânte în trupa rock“The Lefters”, iar mezinul Matei (31 de ani) este inginer de sunet.

10. Ion Caramitru era considerat un actor foarte serios care nu făcea declarații controversate. A făcut însă la DigiFM două declarații tranșante despre filmul Liceeni care au uimit:”Acest film este supraevaluat”și”Am refuzat să joc în cel de al treilea film din serie pentru că nu mă reprezenta subiectul”.

Ion Caramitru a murit la vârsta de 79 de ani

Actorul Ion Caramitru a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani duminică, la Spitalul Elias, din Capitală. Caramitru era internat de preste o lună la Spitalul Elias, au declarat pentru News.ro reprezentanţi ai unităţii sanitare. Născut în 9 martie 1942, la Bucureşti, Caramitru a fost ministru al Culturii între 1996 şi 2000. El a fost preşedinte UNITER din 1990 ş idirector al Teatrului Naţional din 2005.

Citește și:

Scurt și sfâșietor. Mesajul familiei lui Ivan Patzaichin după moartea sportivului

Ion Caramitru, căsnicie de 45 de ani cu o colegă de scenă. Ce frumoasă și distinsă este Micaela, marea iubire a regretatului actor!

Ivan Patzaichin și soția lui, Georgiana, o iubire de 46 de ani. «Dacă aș mai trăi o viață, tot pe el l-aș alege»

cub gabriela marin denise pilafai png
mariana moculescu jpg
1 horoscop luna noua in berbec jpg jpeg
shutterstock 165207755B jpg
Urşi ZOO Târgovişte. FOTO
cub razvan ciobanu png
cabral dominicana jpg
Culita Sterp masina accident (1)B jpg
Mercenari Wagner FOTO Telegram png
2 ingrijire ten iarna piele jpg jpeg
image
image
image
image
Culita Sterp masina accident (1)B jpg
cabral dominicana jpg
mariana moculescu jpg
radu valcan jpg
cub razvan ciobanu png
cub theo rose anghel damian png