VIDEO Chinurile Maiei Morgenstern după ce a jucat în Patimile lui Hristos: „Am fost agresată fizic, scuipată și zgâriată”
Maia Morgenstern (59 de ani) a făcut dezvăluiri cutremurătoare pe tema Holocaustului, dar și despre agresiunile incredibile la care a fost supusă după ce a interpretat rolul Fecioarei Maria, în filmul „Patimile lui Hristos”, regizat de Mel Gibson. Invitată la podcastul lui Mihai Morar, „Fain și Simplu”, marea actriță a mărturisit că avut de suferit pe marginea faptului că este evreică.
Trauma Holocaustului l-a marcat îndeosebi pe tatăl ei, matematicianul Usher Morgenstern. Supraviețuitor al Holocaustului, tatăl actriței a fost dat afară de la catedra de Matematică, din cauza faptului că a îndrăznit să critice regimul politic de la vremea aceea. „Mama lucra și tata stătea acasă și se ocupa de mine, pentru că fusese dat afară de la catedra de Matematici, deoarece îndrăznise să critice regimul, direct și pe față. Supraviețuise Holocaustului, nu-i mai era teamă de nimic. L-au dat afară în sensul că nu mai avea niciun fel de serviciu. Tata n-a avut pensie, n-a avut nimic. Tata n-a vrut să dea în judecată statul român, deși au venit și mi-a spus că au găsit dosarul, ar fi avut dreptul să pornească o acțiune. Tata traducea cărți, mama era cea care punea pâine pe masă, zi de zi, lună de lună, de aici era dorul de mama, pentru că mama lucra. Când avea 40 de ani, le-a lăsat pe toate în urmă, pentru a ocupa un post la Institutul de Informatică, toate erau impotriva ei, nu avea dosar bun, o chema Morgenstern, avea rude în afară, bărbatul ei fusese dat afară”, a povestit actrița despre copilăria ei, în podcastul lui Mihai Morar.
Agresată după ce a fost Fecioara Maria în filmul lui Mel Gibson
În 2004, Maia Morgenstern a interpretat-o pe Fecioara Maria, în filmul „Patimile lui Hristos”, regizat de Mel Gibson. Actrița s-a confruntat atunci cu prejudecățile violente ale celor din jur și a dezvăluit că a fost agresată din cauză faptului că o evreică a interpretat o figură simbolică pentru creștinism. „Sunt bântuită de emoții și așa va fi, depind de percepția și de acceptarea celorlalți. Și-atunci ce am eu de făcut? Să mă pregătesc. Frica mi-a arătat care sunt zonele sensibile, vulnerabile, nepregătite, unde trebuie insistat, după părerea mea. Așa aș face eu, așa mi-a fost mie bine, așa m-am simțit apărată, pregătită, respectând pe cei care vin în fața mea. A fost complicat, am fost și agresată la propriu, și fizic, și scuipată, și zgâriată. Eu cred ca au fost furtuni, nedreptăți, lucruri, care m-au durut la fel de tare, poate mai mult” a mai spus Maia Morgenstern.
„Pe bunicul l-am găsit pe listele celor asasinați la Auschwitz”
În timpul filmărilor pentru „A șaptea cameră”, o peliculă având în centru tema Holocaustului, actrița a vizitat pentru prima dată lagărul de exterminare de la Auschwitz. Așa a aflat adevărul înfiorător despre moartea bunicului ei, Aaron Morgenstern. „Bunicul meu din partea tatălui, Aaron Morgenstern, a pierit în timpul Holocaustului, la Auschwitz. Ei l-au așteptat, sperau să vină, într-o zi să sune la ușă. Tata spunea că atâta vreme cât nu știa date concrete că a murit, el l-a așteptat. Eu l-am căutat și l-am găsit în arhivă, pe listele celor asasinați la Auschwitz. Tata trăia încă și i-am spus. Filmam pentru producția <A șaptea cameră>, unde am filmat la Auschwitz, și ni s-a dat permisiunea să filmăm doar între cele două garduri de sârmă ghimpată, de vizitat se putea vizita. Într-o pauză de filmare, m-am dus să vizitez și să stau de vorbă la arhivă. L-a găsit pe bunicul, dar zice de profesie că era cizmar. Tata zice, însă, că de profesie era director de bancă. L-am întrebat pe tata, iar el mi-a spus că bunicul a mințit, a zis că e cizmar pentru a se face de folos”, a mai dezvăluit actrița.
Citește și:
Maia Morgenstern împlinește 58 de ani. 10 lucruri inedite despre actriță și semnificația numelui ei
Maia Morgenstern a fost decorată de președintele Klaus Iohannis