Viorica şi Ioniţa de la Clejani, afectaţi serios de pandemie: «Am cheltuit toate economiile»

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

A fost o perioada grea pentru familia Clejanilor. Pe de o parte problemele personale, pe de altă parte lipsa concertelor din pandemie i-a afectat destul de mult. Însă iată că după furtună a apărut curcubeul, iar Viorica și Ioniță se pregătesc pentru un mega spectacol, concerte naționale, dar și internaționale. Ioniță, liderul formației, ne-a vorbit sincer despre toate problemele, dar și despre succese, pentru Click!.

cub clejani png

CLICK!: Vă pregătiți pentru un mare spectacol. Ați avut o perioadă cu urcușuri și coborâșuri și vorbesc aici și de viața profesională, dar și de cea personală.

Ioniţă de la Clejani: "Uită-te cat mai sus ca să privești cât mai departe" spunea marele Brâncuși, tocmai de aceea nu am văzut lucrurile de la un metru, ci le am văzut pe termen lung și în perspectivă. Altfel rămâneam la Clejani într- un bordei. În viață ai și urcusuri și coborâșuri, nu ai doar un traseul liniar. Muzica pe care o facem e altceva,  trebuie să îi asculți sensul. Muzica noastră nu e doar bumți, bumți. Scopul nostru este de a atrage tinerii către muzica lăutărescă.

Acum venim cu un proiect la care lucrăm din ianuarie. Este vorba despre concertul pe care îl avem la Bruxelles, pe 30 aprilie, care este foarte important pentru noi pentru că face parte din cele mai prestigioase festivaluri internaționale. Vom aduce în prim plan piese vechi, din secolul 18, 19, cântate în maniera Viorica și Ioniță, precum Bordeiașul și Bobârlica, iar noutatea este că am adus și niste elemente interesante. Venim cu chitara electrică cu distors și va fi un stil etnic, rock, progresive. Organizatorul asta ne-a cerut și ne-am propus să nu stea nimeni jos.

Afişul evenimentului de la Bruxelles
Afişul evenimentului de la Bruxelles

 Înțeleg că acest spectacol era programat de dinainte de pandemie, însa virusul v-a stricat planurile.

Invitația a venit înainte de pandemie, însă din cauza acestor reguli, s-a reprogramat. Concertul va dura o oră, iar Goran Brgovic va cânta în prima zi. Pe 1 cântăm la Londra, iar pe 11 iunie în Austria. Anul 2022 va fi forță și național, dar și internațional.  

PANDEMIA I-A LĂSAT PE CLEJANI FĂRĂ ECONOMII

Cum a fost perioada pandemiei? Înainte aveați și doua cântări pe weekend și dintr-o dată ați stat pe bară.

A fost destul de greu pentru niște oameni care nu stau locului niciodată, care vin acasă doar în vizită. Pentru toți artiștii a fost greu. Te trezești așa că nu mai ai pentru cine să cânți.  Apoi a venit Covid-ul, acum e război. Trăim niște perioade destul de fragile, dar avem încredere. În pandemie nu s-a cântat, decât la evenimente cu număr foarte mic, și.. cine invită Taraful de la Clejani, cu Viorica și Ioniță?! Păi dacă noi suntem 13-15 cu instrumentiști, mai erau niște invitați și aia era petrecerea. Din păcate sau din fericire,  nu e locul nostru într-o formulă mică.

Cum ați reluat activitatea și de când?

Am început anul cu forță, cu primul concert la Berăria H, cu foarte mulți oameni pentru că e o locație mare.  Am avut fel și fel de concerte, party-uri private. Am fost la Chișinău pentru prima dată, invitați la Sala Palatului Nicolae Șulac, unde am fost primiți de un public superb. Chiar nu credeam că poate exista un loc așa frumos cu oameni deosebiți, iubitori de folclor. Au fost 3 zile de vis. Acolo mâncarea e bună, vinul e bun, oamenii petrec frumos și sunt buni la suflet. Chiar ne-am bucurat de succes și de tot.

În ce măsura v-a afectat lipsa concertelor?

Bineînțeles că această criza ne-a afectat foarte mult. Nu mai ai de lucru, am cheltuit economiile, ajungi de nu mai faci nimic. Păi dacă nu produci, ce cheltui? Și în afară de muzică, noi nu facem altceva. Lipsa activității a fost cruntă pentru noi.  Eu sunt lider de trupă, în spatele meu am 11 oameni cărora trebuie să le dau de mâncare. Oamenii au înțeles și am făcut o echipă până la capăt. 

Ne-ați spus că aveti o nouă sală de repetiții

Ne trebuia un loc unde să repetăm. Înainte aveam o altă sală, la etajul 1 și era greu sa urcăm instrumentele grele. Acum încercăm să exploatăm locul și îl vom transforma. Vom face și o sală de filmări, un birou. 

Fulgy şi Margherita cântă cu părinţii lor la Bruxelles

Ce mai fac copiii dvs? Fulgy și Margherita.

Fulgy și Margherita sunt și ei în concertul din Bruxelles. Mulțumesc lui Dumnezeu, am doi copii talentați care  vin la repetiții, sunt acolo își dau interesul. Totul este bine acum. Nu vreau să intru în detalii. Nu vreau sa mai vorbesc despre problemele noastre.

Se trezesc ei pentru repetiții?

Normal! Dar nu fac program la 10 dimineața. Repetițiile se fac doar după ora 3, pentru că sunt niște birouri acolo si nu avem voie sa deranjăm. Dar da, suntem toți pe baricade.   

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Dan Bittman Captură Youtube jpg
banner Dana Budeanu
image png
banner laura cosoi png
image png
banner viorel lis png
banner tavi clonda png
Banner Gabriela Lucuțar
image
actualitate.net
image
actualitate.net