5 cele mai nocive expresii într-o relaţie

Ultima actualizare:

    Uneori, e mai bine să nu spui unele lucruriFoto: Click!
Uneori, e mai bine să nu spui unele lucruriFoto: Click!

Ai nevoie de multă pricepere pentru a ştii cum să treci peste o ceartă sau o discuţie în contradictoriu cu partenerul de viaţă. E uşor să îi spui "exagerezi" când se plânge de ceva, dar nu e deloc o idee bună. Iată 5 lucruri pe care nu trebuie să le spui niciodată într-o ceartă.

Nu toată lumea ştie ce să spună şi ce să nu spună când se ceartă cu partenerul sau partenera de viaţă. Vestea bună e că nu e deloc greu să înveţi câteva reguli de bază, astfel încât să eviţi o ceartă-monstru, care să afecteze serios relaţia. Iată câteva propoziţii care trebuie să îţi lipsească din vocabular în astfel de momente.

1. "Trebuie să te calmezi".

E puţin arogant momentul în care cineva ridică tonul la tine. Dar e la fel de arogant să îi dai ca răspuns "Calmează-te". 

"Fraza asta doar agravează situaţia. Spune partenerului că sentimentele lor ţi se par intolerabile", susţine psihologul Andra Brosch, conform huffingtonpost.com. 

Mai bine e să te asiguri că partenerul simte că trăirile lui sunt validate şi că ai compasiune pentru el. E mai bine să spui ceva ca "Îmi pare rău că eşti supărat" sau "Înţeleg că eşti supărat, dar e greu să înţeleg când ţipi". 

2. "Nu mă ajuţi deloc cu copiii". 

Dacă aveţi copii, o să existe momente în care poţi simţi că tu te ocupi mai mult de ei. Deşi e important să îl implici cât mai mult şi pe celălalt părinte, trebuie să ai grijă. Atrage-i atenţia cu lucruri pozitive: de exemplu, spune-i că celui mic îi place să petreacă timp cu ambii părinţi. Mai mult, fă un program astfel încât ambii să fiţi implicaţi la fel de mult în viaţa celui mic. 

3. "Nu mă asculţi niciodată".

Cel mai bine e să nu foloseşti cuvântul "niciodată". Crează un sentiment de finalitate şi nu lasă loc de discuţii. Poţi să spui ceva de genul "Când vorbim la telefon, simt că nu mă asculţi" sau "Sunt moment când nu cred că eşti atent la ce spun". 

4. "Lasă, fac eu asta singur". 

La fel ca şi în cazul de mai sus, e un mod foarte neplăcut de a pune problema. Relaţiile nu sunt un mod de a te transforma în martir, ci un parteneriat. Încearcă să îl faci să te ajute, spunându-i: "Mi-ar fi de folos ajutorul tău. Ar salva mult timp". 

5. "Urăsc când faci asta".

Poate te enervează o uşă lăsată deschisă sau faptul că stă mai mult pe telefon. Dar încearcă să îţi păstrezi calmul. Cuvântul "ură" e unul puternic şi e mai bine să foloseşti ceva precum "nu îmi place" sau găseşte un mod de a transforma totul în ceva pozitiv, folosind expresia "mi-ar plăcea".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jennifer Aniston și Matt LeBlanc GettyImages 1447109068 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cafea turceasca istock jpg
Pahar pahare vin alcool FOTO Shutterstock
irene ghica şi errol flyn foto profimedia
Somn - femeie care doarme FOTO Shutterstock
Ţările române la sfârşitul domniilor fanariote. FOTO www.wikipedia.org
negocieri guvern FOTO PNL jpg
masini trafic  Foto carVertical jpg
petrol romania1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net