De ce nu au cucerit otomanii „Țările Române”? Care a fost motivația sultanilor
Țările române și Imperiul Otoman au avut întotdeauna o relație complicată, care s-a întins de-a lungul a mai multe secole. Însă, având în vedere resursele pe care acest stat le avea la dispoziție, cu siguranță că mulți dintre noi ne întrebăm de ce nu au ales să cucerească direct acest teritoriu.
Imperiul Otoman a luat naștere în anul 1299 și a dispărut de pe hartă tocmai în 1922, atunci când ultimul sultan, Mehmet al VI-lea, a abdicat. De-a lungul acestor secole, relația dintre această superputere globală și Țările Române a fost una complicată, plină de suișuri și coborâșuri.
Desigur, au existat și teritorii românești care au fost sub guvernare otomană directă, vreme de secole întregi. Este vorba, evident, despre Dobrogea, dar și despre câteva orașe de pe malul Dunării, cum ar fi Brăila. Însă, Țara Românească și Moldova nu au fost niciodată provincii otomane, iar acest lucru are justificări practice.
Era mai ieftin decât anexarea directă
În primul rând, păstrarea acestor două state drept vasali era o sursă constantă de profit, pentru Constantinopol. Cum pretendenții la tron plăteau sume importante de aur pentru a-și garanta tronul, acești bani depășeau, adesea, chiar și tributul care trebuia plătit.
De asemenea, menținerea unor state vasale era, pur și simplu, mult mai ieftină decât anexarea directă. Astfel, autoritățile centrale nu trebuiau să aloce bani pentru a menține administrația și protecția militară în aceste teritorii.
Erau zone tampon importante
În plus, având forța militară a celorlalte state din zonă, cum ar fi Ungaria, Polonia, sau, mai târziu, Austria și Rusia, era mai avantajos pentru otomani să aibă o zonă tampon, între graniță și aceste țări. Astfel, devenea mai prudent, din punct de vedere militar, ca Țara Românască și Moldova să nu fie anexate.
Mai mult decât atât, aceste teritorii nu erau atât de importante strategic și simbolic pentru otomani pentru a le anexa direct. Spre deosebire de regiuni precum Levantul, Egiptul, Grecia sau Ungaria, acest teritoriu nu era o miză îndeajuns de importantă pentru autorități. În plus, victoriile militare pe care românii le-au obținut de-a lungul timpului au reușit să forțeze otomanii să ofere anumite concesii economice și politice.
Astfel de motive au fost îndeajuns pentru a asigura Țării Românești și Moldovei statutul de vasali, de-a lungul secolelor.