Cum s-a băgat arhiepiscopul ortodox al Tomisului, Teodosie, slugă la doi stăpâni

Ultima actualizare:

    Înalt Prea Sfințitul Teodosie al Tomisului va trăi în următoarele două luni sub reguli civile stricte, din cauza noilor acuze aduse episcopului ortodox foto: Gheorghe Florin
Înalt Prea Sfințitul Teodosie al Tomisului va trăi în următoarele două luni sub reguli civile stricte, din cauza noilor acuze aduse episcopului ortodox foto: Gheorghe Florin

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscop al Tomisului și vechi membru al Sinodului Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a devenit oficial de luni, 17 octombrie, primul membru important al ierarhiei BOR care suportă pe propria piele efectele legii civile.

ÎPS Teodosie, pe numele său de mirean Teodosie Petrescu, va suporta preț de 60 de zile (cel puțin până la posibila contestare a deciziei) măsura controlului judiciar, fiind acuzat de Direcția Națională Anticorupție Constanța de luare de mită și de folosirea sau prezentarea cu rea-credință a unor documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, pentru a acoperi obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.  

Înaltul ierarh va trebui să dea cu subsemnatul la Poliție

În aceste condiții, ierarhul ortodox va da cu subsemnatul foarte probabil cel puțin o dată pe săptămână, dacă nu cumva în fiecare zi, la cea mai apropiată circă de poliție de reședința sa și va trebui să anunțe autoritățile ori de câte ori va dori să părăsească orașul de la malul mării.

De asemenea, e de așteptat ca ÎPS Teodosie să nu se numere printre ierarhii prezenți săptămâna viitoare la București, la festivitățile legate de praznicul Sf. Dimitrie cel Nou, patronul spiritual al Capitalei, dar nici la alte evenimente programate până la mijlocul lunii decembrie, când va expira măsura dispusă de DNA. Nu va putea, dacă măsura sau „cenzura” nu se înmoaie, să-și serbeze nici ziua de naștere în casa natală!

Mai mult, Teodosie riscă acum să fie obligat să se prezinte la circa de poliție chiar și în zilele de duminică sau de sărbătoare din calendarul creștin ortodox, înainte sau după săvârșirea sfintei liturghii, dar mai mult ca sigur că acest „calendar” inedit al vizitelor înaltului ierarh la Poliție va fi ținut departe de ochii presei.   

Interesant este că în condițiile în care nu va respecta clauzele măsurii controlului judiciar, care includ printre altele și faptul că nu are voie să se implice direct sau indirect în luarea unor decizii ale Patriarhiei sau Arhiepiscopiei Tomisului în ceea ce privește utilizarea de fonduri europene, dar și interdicția de a lua legătura cu ceilalți suspecți din aceeași cauză, Teodosie riscă noi sancțiuni care pot merge până la aplicarea măsurilor de arest la domiciliu sau arest preventiv. 

Un personaj aflat cvasipermanent în atenția presei 

ÎPS Teodosie s-a aflat constant în ultimii ani în atenția presei. În fapt, e personajul cel mai des adus în prim plan de mass-media, la concurență direct cu patriarhul, și asta nu neapărat datorită acțiunilor sale de slujitor fidel al Bisericii.  

Teodosie Petrescu s-a născut la 12 decembrie 1955 în Vatra Dornei, județul Suceava, fiind al șaptesprezecelea copil al lui Procopie și Elisabeta Petrescu.

După absolvirea cursului Seminarului Mic de la Mânăstirea Neamț, în 1975, a decis că trebuie să devină preot. Cinci ani mai târziu încheia studiile Facultății de Teologie Ortodoxă de la București.

În 1977 a intrat în monahism, fapt care i-a permis 17 ani mai târziu să devină membru al Sf. Sinod al BOR o dată cu alegerea sa în postura de episcop-vicar al Arhiepiscopiei de București,condusă la acea dată de mitropolitul și totdată, patriarhul, Teoctist Arăpașu. Cu această ocazie a primit titulatura de Teodosie Snagoveanul. În 2001, o dată cu vacantarea scaunului Arhiepiscopiei de Tomis, a fost ales, prin votul Colegiului Electoral Bisericesc, noul înalt reprezentant al BOR în zona Dobrogei.

Din 2006 el a devenit unul dintre „preferații” presei. Mai întâi, în septembrie 2006, la scurt timp după ce președintele de atunci al țării, Traian Băsescu, a decis desecretizarea dosarelor înalților prelați, a admis că a semnat un angajament cu fosta Securitate, deși anterior respinsese o asemenea variantă. Înalt Prea Sfinţitul Teodosie recunoştea acum mai bine de un deceniu că a semnat un angajament cu Securitatea, dar nu în sensul de a fi urmărit pe cineva, considerând că la acel moment făcuse „un gest patriotic”.

"Am semnat un angajament cu Securitatea, a fost un jurământ de credinţă faţă de ţară, nu ca să fac rău cuiva. E un jurământ de credinţă, nu de a urmări pe cineva", afirma la acea dată Teodosie. Cu acea ocazie, arhiepiscopul Tomisului a prezentat presei angajamentul semnat cu fosta securitate, în septembrie 1987, pe când era asistent universitar, susţinând că, în pofida acestui angajament, nu a colaborat cu securitatea. Angajamentul a fost semnat de Teodosie în sediul Miliţiei Capitalei, în 29 septembrie 1987, dată la care era asistent universitar la Institutul Teologic din Bucureşti. Întreg dosarul conţine şase file, Teodosie prezentând însă doar angajamentul semnat.

Până azi șefii bisericești n-au luat nici un fel de măsuri contra sa

Dezvăluirea sa nu i-a atras din partea șefilor săi ierarhici nici un fel de oprobiu sau de luare a unor măsuri disciplinare contra sa, fostul Patriarh Teoctist, el însuși având o istorie aparte cu Securitatea comunistă, lăsând cu lejeritate să se aștearnă praful peste această poveste.

Câțiva ani mai târziu, cotidianul „România liberă” a publicat un material legat de același personaj, în care relata că i-ar fi oferit bani și cadouri înaltului prelat pentru a-l ajuta pe unul dintre reporteri, care acționa sub acoperirea anonimatului, să devină „preot”.

În urma publicării materialului, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a deschis o acțiune penală împotriva ÎPS Teodosie, care devenea astfel primul înalt ierarh din istoria modernă a BOR cercetat penal pentru luare de mită și complicitate la fals. Parchetul arăta că în luna martie a anului 2009, că deşi trecuseră şase luni de la începerea anului şcolar, în schimbul sumei de 3.000 de euro, din care a fost oferită suma de 850 de euro, Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, ar fi intermediat înscrierea, pe bază de documente false, antedatate la Facultatea de Teologie, a unui reporter de la ziarul "România Liberă", fiind ajutat în acest sens de către inspectorul Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu, cercetat la rându-i, pentru complicitate la luare de mită și fals intelectual.  

După cinci ani de cercetări, în decembrie 2014, Teodosie a scăpat de orice acuzare în acest caz, susținând că de fapt a fost vorbă despre o „donație, iar nu de mită”. Întrebat dacă a fost afectat de scandal și dacă va încerca să-și repare imaginea publică, același personaj ar fi declarat: „ Dacă nu mă simt vinovat şi nu există un probatoriu , mă simt cel mai liber şi cel mai fericit. Cine a făcut aşa ceva, a făcut-o în cunoştinţă de cauză, cred, şi Dumnezeu îi va răsplăti, eu nu mă răzbun pe nimeni”.

Nici de această dată, Patriarhia nu a reacționat oficial pe această temă, deși la vârful ei nu se mai afla Teoctist Arăpașu, ci Daniel Ciobotea, cel care i-a succedat din 2007. 

Implicat și în povești cu iz politic și electoral

Același Teodosie este cel care a reluat tradiția marilor procesiuni stradale în orașul Constanța, dar și cel care inițat în premieră, în 2009, prima celebrare a slujbei pascale în aer liber, la malul mării, oferind „lumina sfântă” de la Ierusalim credincioșilor prezenți. Dar pare că are bine dezvoltată și „pasiunea„ pentru afaceri.

Astfel, în noiembrie 2015, la două săptămâni după consumarea accidentului din Clubul bucureștean „Colectiv”, Inspectoratul de Situații de Urgență Suceava a anunțat că a închis un complex monahal-turistic cu sute de locuri de cazare, din Dorna-Arini, al cărui proprietar era nimeni altul decât același Teodosie. Construcția, din zona natală a înaltului ierarh, dispune inclusiv de o mânăstire dedicată „Acoperământului Maicii Domnului”, dar și de un SPA modern, și care conform specialiștilor, ar fi necesitat o investiție de cel puțin patru milioane de euro. Restricția nu a durat prea mult, complexul fiind rapid repus în circuit.

Teodosie a fost acuzat în ultimii ani și pentru implicarea sa personală, dar și a Arhiepiscopiei pe care o conduce, în viața politică. În martie 2008, preşedinte din epocă al organizaţiei judeţene a PDL Constanţa, Stelian Duţu, l-a acuzat public pe arhiepiscopul Tomisului că ar fi agent electoral al PSD şi că ar transmis personal mesaje de la liderii centrali ai partidului către cei locali. Duţu susţinea că Teodosie ar fi avut întâlniri cu diverşi primari din judeţ şi cu agenţi economici cărora le-ar fi împărtășit mesaje de la înalte personaje centrale din PSD, spunându-le să îi sprijine în campania electorală din 2008 pe Radu Mazăre şi pe Nicuşor Constantinescu, reprezentanții zonali de atunci ai Partidului Social Democrat.

La rândul ei, Arhiepiscopia Tomisului nu a comentat aceste acuzaţii, rezumându-se doar să afirme că Stelian Duţu îşi face campanie electorală pe seama Bisericii.

Tot la adresa arhiepiscopului Tomisului, presa locală ar fi semnalat, cu mai bine de un deceniu în urmă, intenția acestuia de a candida cu sprijinul fostului premier PSD din epocă, Adrian Năstase, pentru fotoliul de viitor patriarch, încercând să demonstreze că calitate de șef al celei mai vechi episcopii creștine din țară, cea a Tomisului, îi conferă cu prisosință acest mare privilegiu bisericesc. Stoparea ascensiunii politice a lui Adrian Năstase, dar și menținerea tradiției BOR, conform căreia patriarhul vine de pe scaunul de mitropolit al Moldovei, au dus la prăbușirea gândurilor de mărire ale lui Teodosie.

Nu a ratat nici povestea încâlcită a cărților scrise în pușcărie de Gigi Becali

La începutul acestui an, ÎPS Teodosie, s-a aflat alături de mitropolitul ortodox al Ardealului, Laurențiu, implicat și în povestea cărților cu caracter științific și teologic scrise de fostul pușcăriaș Gigi Becali, pe perioada detenției acestuia, motiv care i-au prilejuit acestuia ieșirea mai grabnică din închisoare. Teodosie a fost chemat de DNA București pentru a lămuri aspectele ce țineau de asistența științifică sau de girul acordat autorului cărții, dar nici în acest caz nu s-a luat o măsură concretă împotriva sa.

Singura surpriză neplăcută înregistrată de ÎPS Teodosie a venit în această vară, când acesta nu s-a regăsit printre cei 25 de înalți ierarhi ce au reprezentat BOR la Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe ce a avut loc în Creta. Acesta nu a făcut tam-tam pe marginea acestei decizii, dar e de semnalat faptul că pe listă se regăsesc lideri ai unor episcopii mai slab cotate în tradiția BOR, decât cea a Tomisului, cum e cea a Tulcei, una dintre cele mai noi înființate episcopii ortodoxe, ce a fost desprinsă din cea a Tomisului.

În fine, ca și în cazurile precedente, Patriarhia a anunțat déjà că nu se pronunță pe acest caz înainte de finalizarea anchetei, subliniind faptul că înaltului prelat i se acordă circumstanțe de nevinovăție. 

Între Mamona și învățătura cristică 

Pe de altă parte, a devenit evident, după toate aceste povești, că un înalt ierarh ortodox a devenit sluga a doi stăpâni, adică și a credinței pe care o materializează și o slujește oficial de ani de zile, dar și a „Mamonei”, zeul banului, despre care Isus Cristos, inițiatorul creștinismului, a atras în mod special atenția încă de acum peste 2000 de ani, spunându-le clar discipolilor săi că „nu puteți sluji și Mamonei, și lui Dumnezeu” (Matei 6,24). 

Măcar în baza cuvântului cristic, conducerea Patriarhiei i-ar fi putut cere déjà înaltului ierarh de la Tomis să se retragă la mânăstire pe durata efectuării și finalizării anchetei civile. Care nu e prima ce-l vizează!

Cum acest lucru e evident că nu se va produce, concluzia nu poate fi decât una singură: cine se aseamănă, se adună!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Metoda finalandeza de a incalzi casa  Sursa foto shutterstock 2390967661 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
groenlanda/ FOTO:X/TrumpDailyPolls
image png
image png
DONATII PAR jpg
image png
Kate Middleton, Prințul William și copiii George, Charlotte și Louis Foto Profimedia (1) jpg
mersul cu uratii 8 ian 2025   foto ionelia nuca (1) jpeg
legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net