Alimentele sănătoase care pot să devină toxice dacă le consumi în cantități mari. Ai grijă la ele

Există o mulțime de alimente care sunt sănătoase, însă consumate în cantități mari pot să devină toxice pentru organism. În această categoria, intră varza de Bruxelles și broccoli. Nucșoara, nucile și semințele trebuie consumate cu moderație. La fel și scorțișoara. Cafeaua, în general, este o băutură foarte sănătoasă, însă nu trebuie să fie consumată în exces. 

Sfaturi de la specialiști în nutriție Foto: Shutterstock
Sfaturi de la specialiști în nutriție Foto: Shutterstock

Alimentele "bune" care trebuie consumate cu moderație 

„Este adevărat”, spune Jacob Wolf, medic naturist la Spitalul Universitar Connor Whole Health. „Când dezvoltați un plan de dietă sănătoasă, este important să rețineți că și alimentele "bune" pot fi nocive", a continuat acesta. 

Iată câteva alimente sănătoase care trebuie consumate cu moderație: broccoli și legumele crucifere, scorţişoară, cafea, ficat, nucşoara, nuci ,7 alimente cu Omega-3, ton. 

Broccoli și varza nu trebuie să fie consumate în cantități mari 

Legumele crucifere precum broccoli, conopida, varza de Bruxelles, varza albă/roșie și bok choy sunt pline de nutrienți și ajută la protejarea împotriva cancerului și a bolilor de inimă. Cu toate acestea, ele conțin și unii compuși chimici numiți tiocianați.

„Atunci când sunt consumați în cantități foarte mari, tiocianați pot bloca sau limita capacitatea organismului de a absorbi iod, un mineral care se găsește în unele alimente”, spune doctorul Wolf, potrivit uhhospitals.org. „Organismul are nevoie de iod pentru a produce hormoni tiroidieni, care reglează multe funcții, inclusiv metabolismul, creșterea și utilizarea energiei”, a adăugat acesta. 

Dacă nivelurile de iod sunt prea scăzute, pot apărea probleme precum insuficiența glandei tiroide sau hipotiroidismul. Dacă aveți o afecțiune tiroidiană, limitați consumul de legume crucifere la 2-3 căni pe săptămână, inclusiv cele folosite în smoothie-uri.

Scorțișoara trebuie consumată cu moderație

Scorțișoara este bogată în antioxidanți și poate ajuta la combaterea inflamației și la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Unele studii arată că reduce riscul apariției bolilor de inimă, diabet și cancer.

Scorțișoara este delicioasă și sănătoasă când este folosită cu moderație. Cu toate acestea, conține un compus chimic numit cumarină, care poate provoca toxicitate hepatică dacă este consumat în cantități mari. Unele studii sugerează, de asemenea, că dozele mari de cumarină pot crește riscul de cancer”, a explicat dr. Wolf. Din fericire, scorțișoara este folosită de obicei în cantități mici. 

Cafeaua nu trebuie băută în doze mari 

Cafeaua, în general, este o băutură foarte sănătoasă. Este plină de antioxidanți și alți compuși care scad riscul de boli hepatice, diabet de tip 2 și boli neurologice. „După cum știu majoritatea oamenilor, cafeaua obișnuită conține cofeină, un stimulent care poate provoca insomnie, iritabilitate, tremurături musculare și palpitații ale inimii dacă este luată în exces.

Maxim 3-4 cești de cafea pe zi sunt în general sigure, dar unii oameni sunt mai sensibili la efectele secundare ale cofeinei. Pentru beneficii optime pentru sănătate, cafeaua se savurează cel mai bine fără îndulcitori sau lapte” , spune dr. Wolf, potrivit unica.ro.

Ficatul nu trebuie consumat zilnic

Ficatul este bogată în fier, vitamine B și colină. Cu toate acestea, densitatea mare de nutrienți înseamnă că ar trebui să evitați să consumați carne de organe prea des. „O porție de 100 g de ficat de vită conține de peste șase ori doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina A, o vitamină solubilă în grăsimi care este stocată în organism. Prea multă vitamina A poate provoca probleme de vedere, dureri osoase, greață și un risc crescut de fracturi. O porție de ficat conține, de asemenea, de șapte ori DZR de cupru.

Consumul excesiv de cupru poate duce la modificări neurodegenerative și la un risc crescut de apariție a bolii Alzheimer. Ficatul nu trebuie consumat zilnic. O porție pe săptămână oferă toate beneficiile nutriționale fără riscuri”, a mai precizat medicul.

Tonul poate conține niveluri ridicate de toxine 

Tonul este o sursă bună de acizi grași omega-3 și proteine. Cu toate acestea, din cauza poluării oceanelor, tonul poate conține niveluri ridicate de toxine, inclusiv metilmercur, care poate provoca întârzieri în dezvoltarea copiilor, probleme de vedere, lipsă de coordonare și tulburări de auz și vorbire. Tonul conservat este de obicei o opțiune mai sănătoasă decât bucățile de ton proaspăt sau cele din sushi. Și asigurați-vă că alegeți ton ușor, nu alb, ci conservat. Conține mult mai puțin mercur decât alte tipuri de ton.

Nucșoara, nucile și semințele, consumate în cantități mici 

Nucile și semințele sunt sănătoase atunci când sunt consumate cu moderație pentru a înlocui alte gustări precum chipsurile și dulciurile. O gustare zilnică optimă este de obicei de 50 g, cu o excepția notabilă a nucilor braziliene. Acestea pot produce efecte toxice după ce sunt consumate doar câteva nuci.

La fel ca scorțișoara, nucșoara este un condiment popular bogat în antioxidanți și sigur atunci când este ingerat în cantități mici. În doze mari, nucșoara conține un compus psihoactiv numit miristicin, care poate fi toxic. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Charlotte profimedia 0950220050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Insomnie FOTO Shutterstock (2) jpg
geamuri jpg
casa braikoff jpg
oameni pe strada jpg
image png
rcs rds digi sigla jpeg
incendiu Los Angeles, captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net