„Mersul cu Urâții”, obiceiul din România care încheie perioada sărbătorilor de iarnă. În ce zonă este practicat

"Mersul cu urâţii'' este un obicei care se mai păstrează în unele comune, din judeţul Dolj, de Bobotează şi Sfântul Ioan, când se încheie perioada sărbătorilor de iarnă. În comuna Caraula, tinerii care au păzit fântânile în noaptea de Bobotează s-au deghizat și au mers din casă în casă pentru a alunga spiritele rele, scrie adevărul.ro. Iar oamenii i-au răsplătit pe măsura efortului depus.

Obiceiul "mersul cu urâții" Foto: Ionelia Luca
Obiceiul "mersul cu urâții" Foto: Ionelia Luca

Tinerii se "fac urâți" și merg din casă în casă 

Așa cum spune tradiția, străzile localității Caraula, din Dolj, au fost luate cu asalt de "urâți",  adică tineri deghizați, hotărați să alunge spiritele rele și să le ureze oamenilor un an nou fericit. Tinerii se costumează cât mai înfricoșător, „se fac urâți”, cum spune datina, și merg din casă în casă pentru a alunga spiritele rele.

Românii îi primesc bucuroși și se lasă loviți de aceștia cu bâtele pentru a fi ocoliți de necazuri tot anul. Îi servesc cu cozonac și vin și apoi se prind cu Urâții în horă. În drumul lor, „Urâții” opresc și mașini și trecători. Nu le dau drumul până când nu se asigură că au îndepărtat relele și necazurile de peste an. Sunt, însă și persoane care nu cunosc obiceiul și se supără.

"Mersul cu Urâții”, tradiție din străbuni 

"Mersul cu Urâții” este o tradiție din străbuni, iar localnicii din comuna Caraula continuă să o păstreze și să o transmită mai departe tinerelor generații. Autoritățile nu vor să renunțe niciodată la tradiție. „În fiecare an, fii satului vedeți și dumneavoastră echipați frumos sa alunge spiritele rele. De fiecare dată a și avut efect, la noi răul nu mai vine în localitatea noastră”, spunea primarul Titel Păun, potrivit Gândul.ro.

Urâtul” care se prăbușește semnifică răul care dispare din casa gazdelor

Cu muzică pe fundal, dansul de la sfârșitul scenetei e reprezentativ pentru tradiția veche de zeci de ani. „Urâtul” care se prăbușește semnifică răul care dispare din casa gazdelor.

Tradiția spune că „Urâții” sunt neapărat copii și adulți care în noaptea de Bobotează au păzit fântânile de lângă drumurile intens circulate, unde există riscul ca apa să „se spurce”. Obiceiul este totodată prilej de întâlnire între tinerii plecați din sat cu bătrânii locului, pentru că iarna, aceștia se întorc acasă special pentru această sărbătoare.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Metoda finalandeza de a incalzi casa  Sursa foto shutterstock 2390967661 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ziua sacalului video jpg
image png
Insomnie FOTO Shutterstock (2) jpg
geamuri jpg
casa braikoff jpg
oameni pe strada jpg
image png
rcs rds digi sigla jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net