Nu-ţi vaccinezi copilul? Rişti să faci puşcărie
Atenţie, părinţi! Îngrijoraţi că tot mai mulţi români refuză să-şi vaccineze copiii, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pregătesc o lege potrivit căreia cei care nu vor accepta imunizarea vor fi pedepsiţi. Este posibil ca pedepsele să constea fie în amenzi, fie în ani de închisoare.
De la un an la altul, rândurile părinţilor care refuză să-şi vaccineze copiii s-au îngroşat, astfel că, dacă în urmă cu zece ani acoperirea vaccinală în România era de 95%, în martie, aceasta a ajuns în unele judeţe la 68%. O cifră foarte îngrijorătoare pentru autorităţile din Sănătate! Mai ales că, de curând, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a atras atenţia că riscul de reapariţie a bolilor grave, precum poliomielita, este foarte mare. Mai mult, reducerea vaccinării împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului a dus, în ultimii ani, la două epidemii de rujeolă şi una de rubeolă, în România, potrivit Centrului Naţional de Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile. Ţinând cont de toate aceste pericole, ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat ieri că se pregăteşte o lege a vaccinării.
„Avem o primă variantă a legii vaccinării, lucrăm la acest document, care va reglementa situaţia imunizărilor în România. Am luat această decizie, întrucât există o campanie foarte agresivă antivaccinare, a scăzut mult numărul doritorilor şi a crescut opoziţia părinţilor”, a precizat Bănicioiu. Ministrul a mai spus că, pentru elaborarea acestei legi, specialiştii se vor inspira din legislaţia în vigoare din Franţa, Germania şi Polonia, ceea ce înseamnă că pedepsele vor putea ajunge de la amenzi până la închisoare. OMS recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%, nivel considerat singurul care poate garanta eliminarea unor boli precum rujeola şi rubeola şi prevenirea reapariţiei unor boli înlăturate. Totuşi, România înregistrează procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin.
"Este singura modalitate de a struni bolile infecţioase"
„Pe vremuri, când izbucneau epidemii, mureau sute de mii de oameni, pentru că nu existau vaccinuri care să-i protejeze. Eu consider că vaccinul este cea mai mare victorie a medicinei, deoarece este singura modalitate de a struni bolile infecţioase”, ne-a declarat dr. Ana Culcer, şeful secţiei Neonatologie de la Spitalul Universitar Bucureşti. „În prezent, vaccinurile sunt făcute altfel. Nu mai sunt vii, deci nu mai produc boala, ci se fac pe bază de proteină virală, astfel că produc doar anticorpi”, a adăugat medicul pediatru. Referitor la substanţele toxice din vaccinuri, dr. Culcer spune că „acestea se găsesc în cantităţi nesemnificative şi nu prezintă pericol pentru sănătate”.
"Îi protejează de boli grave"
Nermin Can, 28 de ani, mămica unei fetițe de 7 luni: „Sunt de acord cu vaccinurile. I le-am făcut micuței pe toate, inclusiv pe cele opționale, ca să fiu sigură că nu se îmbolnăvește. N-aș fi fost liniștită dacă nu i le-aș fi făcut”.
Ana Maria Dobrescu, 29 de ani, mămica unui băiețel de o lună: „Sunt de acord cu vaccinurile, pentru că îi protejează pe copii de bolile infecțioase. Eu i-am făcut băiețelului meu doar vaccinurile din schema obligatorie”.
Nicoleta Soare, 28 de ani, mămica unei fetițe de 3 luni: „Sunt pro vaccinare. I-am făcut fetiței tot ce era obligatoriu și nu a avut reacții adverse. Nu sunt de acord însă cu vaccinurile opționale. Mi se par inutile”.
Mariana Dincă, 27 de ani, mămica unei fetițe de 9 luni: „În cazul fetiței mele, am urmat schema națională de vaccinare, cu care sunt de acord, pentru că o protejează de boli grave. În copilărie, și eu am făcut aceste vaccinuri și a fost foarte bine”.
Olivia Steer nu crede în vaccinuri
Fosta prezentatoare de la PRO TV, Olivia Steer, a iscat un adevărat scandal, în septembrie 2014, când a declarat într-o emisiune televizată că nu este de acord cu vaccinarea copiilor, pentru că serurile sunt periculoase. „Nu cred în ele, pentru că toate vaccinurile au în compoziţia lor mercur şi aluminiu, o combinaţie fatală, care de cele mai multe ori dă probleme de sănătate copiilor, iar în cazurile mai grave autism. Mă ţin departe de ele”, a spus ea.
Click! spune
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă efectuarea obligatorie a şapte vaccinuri: pentru difterie, pertusis, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi poliomielită.
Iată cum se procedează în alte țări!
- Luna trecută, în Franța, s-a decis ca încălcarea obligației de vaccinare să se pedepsească cu amenzi de până la 30.000 de euro și închisoare de până la doi ani.
- În Polonia, amenda pentru nevaccinarea obligatorie a copiilor poate ajunge la maximum 10.000 de zloţi (aproximativ 2.400 €) şi poate fi aplicată de cel mult cinci ori. Dacă părinţii nu sunt de acord să plătească amenda, ei se pot adresa Ministerului Sănătăţii şi, dacă este necesar, Tribunalului Aministrativ.
- Și în Germania se pregătește o lege prin care părinții să fie pedepsiți dacă nu își vaccinează copiii. Și asta, după ce, de curând, în Berlin a fost epidemie de pojar, iar un copil a murit din cauza acestei boli.
- În Australia, părinţii care vor refuza să-şi vaccineze copiii riscă să piardă ajutoare de la stat în valoare de până la 11.000 de dolari pe an, începând din ianuarie 2016.