Schitul de la Tanacu, transformat în mânăstire de călugări. Ce s-a întâmplat în 2005
A fost cel mai blamat loc din Biserica Ortodoxă Română după ce un preot şi patru maici de aici au ajuns la închisoare, condamnaţi pentru o exorcizare mortală. La 19 ani de atunci, schitul Tanacu din Vaslui reînvie, renunţă la maici şi devine mânăstire de călugări. În urma hotărârii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din 12 iunie 2024, lăcaşul a primit numele de Mănăstirea Prodromiţa.
Pe „Dealul Viei”, în apropierea satului Beneşti, în partea de nord-est a municipiului Vaslui a apărut în 1999 Schitul Tanacu. A fost locuit de călugări, apoi de maici. Aici, în perioada în care era schit de maici, într-o zi de iunie a anului 2005, o tânără de 23 ani, Irina Cornici, murea răstignită pe o cruce, într-un proces şocant de exorcizare.
19 ani mai târziu, pe 25 iunie 2024, la noua mânăstire, Episcopul Huşilor Ignatie l-a instalat pe părintele protosinghel Caliopie Adomniţei stareţ al aşezământului monahal, transformat din mânăstire de maici în obşte de călugări.
Aici sunt acum 8 „chiriaşi”, conform episcopiahusilor.ro. Irina Cornici crescuse într-un orfelinat din Bârlad, iar o perioadă lucrase în Germania, ca menajeră şi devenise măicuţă la schit.
După cum relatează adevarul.ro, la întoarcerea în ţară, în 2005, Irina a mers la mănăstirea din Tanacu, pentru a-şi vizita o fostă colegă de orfelinat.
Aceasta a reuşit să o convingă să rămână la mănăstire. În luna aprilie, Irina Cornici face prima criză psihotică, socotită de preotul locului, Daniel Corogeanu ca „demonizare“.
A fost dusă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, unde a fost diagnosticată „schizofrenie dezorganizată“.
Ce s-a întâmplat în 2005
Psihiatrii i-au prescris un tratament cu sedative, iar tânăra măicuţă s-a întors la mânăstire, reconstituie sursa citată.
La scurt timp, Irina face o nouă criză, motiv pentru care preotul Corogeanu a decis să o supună ritualului de exorcizare, considerând că este posedată de diavol.
„I-am făcut slujbe trei zile la rând. Asta este. La noi se cheamă slujbe de dezlegare, de duhuri rele, molifte”, recunoştea la anchetă preotul Daniel Corogeanu.
Pentru a o „vindeca de necuratul”, patru măicuţe, Neonila, Siluana, Anastasia şi Pahomia şi preotul Petru Corogeanu au răstignit-o pe Irina pe o cruce improvizată din lemn pentru a fi exorcizată.
După trei zile de chinuri groaznice, în care nu a mâncat şi nu a băut nimic, Irina Cornici a murit. Când preotul şi măicuţele au văzut că fata se simte din ce în ce mai rău, au chemat Salvarea.
În ciuda intervenţiei echipajului de prim-ajutor, victima a murit, iar cercetările ulterioare au dovedit că decesul a survenit în urma unui stop cardiac survenit la mănăstire din cauza ritualului de exorcizare.
Credincioşii din zonă chiar credeau că preotul Corogeanu face minuni şi i-au ţinut partea chiar şi la proces.
Medicul ambulanţei care a fost trimisă la faţa locului a fost acuzat de credincioşi că a greşit tratamentul pentru că a încercat să-i salveze viaţa victimei administrându-i şase doze de adrenalină.
El a fost exonerat de vină în cele din urmă, iar procurorii au cerut pedepsirea celor patru măicuţe şi a preotului, consideraţi vinovaţi de moartea Irinei.
Preotul Petru Corogeanu a fost condamnat la 14 ani de închisoare, iar cele patru foste măicuţe, care l-au ajutat, au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între 5 si 8 ani, pentru lipsire de libertate în mod ilegal, urmată de moartea victimei.
Corogeanu a fost eliberat condiţionat în 2011, după executarea a două treimi din pedeapsă.
Întâmplările au devenit ulterior subiect de cărţi, documentare şi chiar ale unui film devenit celebru: „După dealuri” regizat de Cristian Mungiu, premiat la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes din 2012 pentru „Cel mai bun scenariu”.