Hrana sănătoasă pentru acuitatea vizuală
Este un lucru dovedit științific că hrana este un factor esenţial care îmbunătăţește acuitatea vizuală. Două porții pe săptămână de peşte gras (somon sau ton, bogați în Omega 3), protejează ochii de factorii externi și micşorează riscul apariției degenerării maculare, spun specialiştii.
Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie monitorizând obiceiurile alimentare a 3000 de persoane pe parcursul a opt ani. Studiul care prezintă concluziile specialiştilor privind rolul protector al consumului de somon sau de ton asupra vederii a fost publicat în Jurnalul Britanic de Oftalmologie. Mai mult, dacă dieta cu peşte gras este completată de un regim sărac în hidrocarburi, există şansa ca riscul bolilor la nivelul ochilor să scadă cu 50%.
Antioxidanții și Vitamina B6 reduc riscul degenerescenței maculare
Referindu-se la hrana benefică pentru sănătatea ochilor, la antioxidanţi, în special la luteină, dar şi la Vitamina B6, aceștia reduc riscul de degenerare maculară şi cataractă, susţine Jennifer K. Nelson, profesor de nutriţie la Mayo School of Health Sciences în Rochester din SUA. În acelaşi timp, din categoria alimentelor prietenoase pentru ochi fac parte şi fructele şi legumele verzi, renumite surse de Vitamina C şi E. De asemenea, protectorii acuității vizuale sunt mai ales legumele verzi, cum ar fi spanacul, care conţine şi un bonus constând în luteină, susţine profesorul Jennifer K. Nelson. În ce mod hrana protejează sănătatea ochilor? În această privință, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că o cantitate prea mare de carbohidraţi rafinaţi, cum ar fi orezul alb, pâinea albă sau pastele cresc riscul apariţiei degenerării maculare. Aceste alimente au şi un indice glicemic mare, ceea ce înseamnă că sunt transformate repede în glucoză sau zahăr în sânge. De aceea, specialiştii ne recomandă să alegem pâinea şi pastele din cereale integrale, iar orezul să fie brun.