10.000-15.000 de absolvenţi ai Universităţii «Spiru Haret» vor repeta licenţa

Ultima actualizare:

„Vor susţine din nou examenul grilă, aşa cum au făcut iniţial. Pentru cei din 2008 s-au eliberat diplomele, dar pentru cei din 2009 Ministerul Educaţiei nu a dat niciun fel de diplome", a spus Aurelian Bondrea Jr.

În privinţa legalităţii anunţului pus pe site-ul ministerului, membrii de la Asociaţa Absolvenţilor Universităţii „Spiru Haret" spun că vor cere lămuriri suplimentare de la rectorat. Anunţul nu e o hotărâre a Senatului, nu este datat şi nici semnat, informează Adevărul.

Constantin Sledz, preşedintele AAUSH a spus că a depus un memoriu la Ministerul Educaţiei în care îi solicita ministrului Daniel Funeriu să clarifice, printre altele, cum va fi soluţionată problema absolvenţilor Universităţii „Spiru Haret" care s-au înscris la programe de masterat în baza adeverinţelor de promovare a examenului de licenţă fie la instituţia unde au urmat cursurile, fie la alte instituţii. „Au trecut 30 de zile şi n-am primit niciun răspuns", a spus Sledz.

Cum a început scandalul

- Iunie 2008. Ministerul Educaţiei nu include toate specializările de la „Spiru Haret" în legea universităţilor acreditate.

- Septembrie 2008. Universitatea „Spiru Haret" dă în judecată Ministerul Educaţiei.

- Iunie 2009. „Spiru Haret" nu a fost cuprinsă în Hotărârea de Guvern cu reţeaua universităţilor care aveau dreptul să organizeze examen de admitere pentru licenţă. De asemenea, Ministrul Educaţiei a refuzat să semneze 56.000 de diplome de licenţă.

- August 2009. A fost adoptată ordonanţa de urgenţă prin care universitatea este monitorizată timp de 3 ani.

„Inspectoratele sunt de vină"

Reprezentanţii instituţiei patronate de Aurelian Bondrea susţin că de vină sunt inspectorii din diverse judeţe care au interpretat diversele ordine şi legi privind universitatea. Într-un comunicat de presă, „Spiru Haret" precizează că atât diplomele, cât şi adeverinţele de absolvire sunt legale.

„În ceea ce priveşte situaţia absolvenţilor, aceasta va fi remediată, pentru că relaţia cu Ministerul Educaţiei şi cu ministrul au fost îmbunătăţite în ultima perioadă. Iar de la începutul anului, ARACIS-ul (Agenţia pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior) a vizitat toate specializările noastre", au declarat surse de la universitate.

Ordin de la ministru

La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că acum este în vigoare o ordonanţă adoptată de Guvern în august anul trecut prin care instituţiei de învăţământ superior i s-a interzis să şcolarizeze pentru specializările şi programele de studii de la forma de ID. Gabriel Ispas, directorul Departamentului Juridic şi Contecios de la Educaţie, a declarat pentru „Adevărul" că la 29 iunie ministerul a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti procesul împotriva lui „Spiru Haret", prin care universitatea cerea anularea actului normativ prin care nu mai avea voie să organizeze ID.

Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei, a declarat la începutul lunii iulie: "Cât priveşte situaţia de la Universitatea Spiru Haret, se va intra în legalitate, adică se va face acreditarea programelor. Acestea vor fi monitorizate pe o perioadă de zece ani de zile, iar studenţii cu statut incert vor fi reexaminaţi".

De altfel, Ministrul Educaţiei a semnat la 25 iunie un ordin de ministru prin care „Spiru Haret" e monitorizată pe o perioadă de 3 ani, începând cu august 2009.

Parteneri

image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net