30% din românii adulţi suferă de obezitate
România se află printre primele zece ţări din Europa, în ceea ce priveşte rata obezităţii. Hrana bogată în grăsimi şi lipsa de mişcare a făcut ca 30% din populaţia adultă a ţării să sufere de obezitate, potrivit medicului Constantin Dumitrache de la Institutul Naţional de Endocrinologie "C. I. Parhon".
Deschiderea către vest a facilitat accesul pe piaţa din România a alimentelor nesănătoase, tip junk food sau fast food, dar şi a celor procesate artificial. În prezent, pe rafturile magazinelor din ţară există mai multe produse nocive pentru organism, decât alimente sănătoase.
Iar românii s-au adaptat stilului vestic de supraalimentare. “Prima consecinţă a acestuia este explozia supraponderalităţii şi a obezităţii. Mult mai îngrijorătoare este creşterea obezităţii infantile”, a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, director al Institului Naţional de Cercetări Alimentare (INCA).
Cina a devenit masa principală
"Mâncarea şi lipsa de mişcare sunt în proporţie de 99% cauza obezităţii. Acum toată lumea are mijloace de transport, nimeni nu mai merge pe jos. Copii nu se mai duc pe jos la şcoală. A dispărut efectiv mişcarea şi atunci ar trebui să scadă şi alimentaţia spre minimum necesar. Programul din zilele de azi acoperă în totalitate ziua şi nu ne permite să avem un program de mese natural, care să coincidă cu necesităţile organismului. Şi masa de seară devine masa principală, cea mai abundentă care nu se consumă, ci se depune", a adăugat doctorul Constantin Dumitrache.
Citeşte şi:„Hrana noastră cea de toate zilele” ne fură ani din viaţă
Anul acesta, în România, două cazuri de obezitate morbidă au atras atenţia, informează realitatea.net. Este vorba despre o femeie de 240 de kilograme din Craiova, care a născut prin cezariană o fetiţă de 2,9 kilograme şi de un bucureştean de 350 de kilograme.
Află câte persoane supraponderale sunt la nivel mondial, potrivit OMS