4 cauze pentru care nu scăpăm de COVID. Cazurile încep iar să se înmulțească

Oare ne-am bucurat degeaba?! Când credeam că am scăpat de valul 5, iată că virusul începe să-și arate din nou colții. De săptămâna trecută, numărul cazurilor a început să crească peste tot în lume, iar problema ar fi mai gravă decât ar părea la prima vedere, avertizează OMS, care punctează câteva cauze, dar și unele recomandări.

coronavirus generic 2 png

La nivel global, numărul cazurilor de COVID au crescut cu 8% în perioada 7-13 martie, față de săptămâna precedentă. Este prima creștere de la sfârșitul lui ianuarie, ceea ce produce îngrijorare în rândul epidemiologilor. Cea mai gravă situație este în China și Coreea de Sud, unde cazurile au crescut cu 25% și decesele cu 27%.

Ce vedem acum e doar vârful aisbergului

Se testează prea puțin, prin urmare, cazurile identificate sunt doar „vârful aisbergului”
Se testează prea puțin, prin urmare, cazurile identificate sunt doar „vârful aisbergului”

Europa stă mai bine, cu o creștere a infectărilor de doar 2%, deocamdată, însă experții estimează că ne vom confrunta cu un al șaselea val de COVID. Au crescut cazurile în țări precum Austria, Germania, Elveția, Țările de Jos și Regatul Unit. „În ciuda faptului că testarea e redusă, observăm creșteri de infectări, ceea ce înseamnă că aceste cazuri pe care le vedem sunt doar vârful aisbergului”, a declarat șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom, citat de Reuters.

De ce nu mai scăpăm de coronavirus? De ce, în ciuda apariției vaccinului, se formează val după val? Reprezentanții OMS iau în calcul 4 factori vinovați de această situație:

-        Subvarianta BA.2 a Omicron, care în unele țări deja o depășește pe surata ei, BA.1, predominantă până acum. „Cu siguranță varianta BA.2 a virusului este cea mai contagioasă pe care am văzut-o în toată această perioadă”, susține Maria Van Kerkhove, responsabila OMS pentru combaterea COVID-19.

-        Numeroase țări au ridicat deja măsurile sanitare, ceea ce „oferă virusului ocazia să se răspândească”, adaugă Kerkhove, conform PRO TV, care citează AFP. România, curajoasă, a ridicat absolut toate restricțiile, revenind la stilul de viață dinainte de pandemie.

-        Acoperirea vaccinală scăzută în unele țări și regiuni.

-        Dezinformarea, care îi face pe oameni să nu se vaccineze, să nu se protejeze. Nu vorbim doar de teoriile conspirației, ci chiar de părerea că varianta Omicron este inofensivă sau că pandemia s-a terminat. „Toate acestea sunt la originea unei mari confuzii de care virusul profită. Sunt aceleași cauze aflate la originea transmiterii virusului”, au mai spus reprezentanții OMS.

Singura veste bună este că acum omenirea dispune de mijloace pentru a face față pandemie: avem vaccinuri, teste COVID, măști, cunoaștem regulile sanitare, trebuie doar să ne folosim de ele.

Joi, peste 4.000 de cazuri noi în România

În ultimele 24 de ore, autoritățile din România au anunțat alte 4.033 de cazuri noi de COVID, cu 120 mai multe decât în ziua anterioară. Pentru identificarea lor, s-au făcut 12.480 de teste RT-PCR și 23.219 de teste rapide antigenice. Tot în ultimele 24 de ore au fost raportate 63 de decese, dintre care 27 anterioare intervalului de referință. În spitalele din România sunt 3.287 de pacienți internați pe secții COVID și 502 la ATI. Din totalul pacienților internați, 210 sunt copii.

Deltacron are un nivel redus de circulație

image

Noua variantă a coronavirusului, numită Deltacron (deoarece combină tulpinile Delta și Omicron), are un nivel redus de circulație, relatează EFE. Experții nu exclud posibilitatea ca această impresie să fie una falsă, dată de scăderea drastică a numărului de teste COVID în cea mai mare parte a lumii, iar Deltacron să fie, de fapt, mai răspândită. Conform OMS, ea a fost detectată în trei țări europene: Franța, Țările de Jos și Danemarca. „Ca urmare a reducerii numărului de teste, ne aflăm în dezavantaj pentru a putea urmări în mod eficient noua tulpină”, a declarat într-o conferință de presă reprezentanta OMS Maria Van Kerkhove. Ea recomandă să nu se renunțe așa curând la secvențieri, să facem cât mai multe teste, „deoarece, cât timp virusul e în circulație, există riscul să mai sufere și alte mutații”.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cat jpg
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net