90 de ani pentru cel mai longeviv suveran britanic al tuturor timpurilor

Ultima actualizare:

    La 90 de ani, Elisabeta a II-a nici nu vrea să audă de abdicare. Lângă ea se află bărbații ce așteaptă cuminți să-i ia locul pe tron: Charles, în stânga, William și micuțul Georgefoto: GettyImages
La 90 de ani, Elisabeta a II-a nici nu vrea să audă de abdicare. Lângă ea se află bărbații ce așteaptă cuminți să-i ia locul pe tron: Charles, în stânga, William și micuțul Georgefoto: GettyImages

”În mod inevitabil, o viață lungă poate trece prin mai multe etape. Nici a mea nu face excepție de la această regulă. Vă mulțumesc tuturor pentru mesajele și gândurile voastre bune pe care mi le-ați trimis!”.

Cuvintele de mai sus îi aparțin unui monarh. Și nu unuia oarecare. Elisabeta a II-a, regina Regatului Unit al Marii Britanii (Anglia, Scoția, Țara Galilor) și Irlandei de Nord, a fost, este și va rămâne rezervată, ca întotdeauna. Primește anual 60.000 de scrisori, dar în 2016 acest lucru nu va mai putea fi cuantificat în avans, dat fiind numărul atât de mare al mesajelor de felicitare pentru ziua sa de naștere, a 90-a la număr, prin intermediul Poștei Regale Britanice și, de asemenea on-line (puteți trimite și voi unul pe următoarea adresă: www.royal.uk/messagetothequeen). Ziua de naștere a reginei este 21 aprilie, dar prin tradiție ea e celebrată public în luna iunie.

Domnia Elisabetei a început la 6 februarie 1952, pe când încă nu împlinise 26 de ani. Azi, ajunsă la 90, e departe cel mai longeviv monarh britanic, depășind nu doar bariera unei jumătăți de secol, dar și pe cea a celei mai lungi domnii de până la ea, cea a reginei Victoria, stră-străbunica sa, care cu cei 63 de ani, șapte luni și două zile de conducere a statului britanic s-a aflat mult timp în fruntea acestui inedit top. Din toamna anului trecut Elisabeta a preluat ștafeta și pe această linie, devenind nu doar monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria Regatului britanic, dar și ”cea mai bună regină din toate timpurile” . Cu toate acestea, Elisabeta nu e prima la nivel global, acolo unde recordul îi aparține regelui Thailandei, Bhumibol Adulyadej, cu circa 70 de ani de domnie (acesta a urcat pe tron în 1946). Elisabeta a II-a este suverană a Regatului Unit al Marii Britanii, al teritoriilor dependente și a încă zeci de state din Commenwealth (dintre care cele mai cunoscute sunt Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Fiji, Mauritius, Insulele Solomon, Antigua și Barbuda) în care regina este șef de iure al statului. Aceeeași Elisabeta a II-a este și șeful Bisericii Anglicane.

În timpul domniei ei, țara a fost condusă de 12 premieri, iar SUA de 12 președinți

Statistic, în timpul domniei sale Marea Britanie a fost condusă de 12 premieri, printre care Winston Churchill (1951 – 1955), Margaret Thatcher (1979 – 1990), considerat cel mai competent prim-ministru britanic postbelic, sau Tony Blair (1997 – 2007), iar pe tronul scaunului episcopal de la Canterbury au trecut șapte episcopi. În calitatea sa de cap al Bisericii Anglicane, Elisabeta a fost contemporană cu șapte papi, întâlnindu-se personal cu ultimii trei, Ioan Paul al doilea, Benedict al XVI-lea și Francisc. Elisabeta a fost contemporană și cu 12 președinți ai Statelor Unite, principalul aliat al britanicilor din ultimii 150 de ani. Istoria face ca în zilele imediat  următoare regina să-l primească la Buckingam din nou pe Barack Obama, în ceea ce va constitui ultima vizită la Londra a actualului președinte american de culoare, ce va preda mandatul în ianuarie 2017.

Elisabeta a II-a și șefii de stat ai României din ultima jumătate de veac

Pentru a avea un termen de comparație, să spunem că cel mai longeviv rege din istoria României, Carol I, s-a aflat pe tronul țării ”doar” 48 de ani, între 1866 și 1914.

Elisabeta a II-a are o legătură de rudenie cu ultimul rege al României, Mihai I, cei doi fiind veri. Mihai s-a aflat printre invitații de onoare în 2012, la celebrarea Jubileului a 60 de ani de domnie ai Elisabetei, și apărând imediat în dreapta reginei în fotografia de familie ce a marcat evenimentul fastuos ce a avut loc la Londra.

Mihai I nu e singurul șef de stat român ce a întâlnit-o pe Elisabeta a II-a. Nicolae Ceaușescu, ultimul dictator comunist, s-a aflat în vizită la Londra, în 1978, prilej cu care s-a afișat alături de soția sa, Elena Ceaușescu, în caleașca regală, alătuiri de regină, conform protocolului curții regale britanice. Despre această vizită s-a spus după 1990 în România că nu a fost pe placul reginei, care a limitat la minim întâlnirea cu oaspeții din România, aflați încă pe un val de popularitate în epocă în ochii liderilor politici din Occident în urma ”divorțului” de Moscova. Pe de altă parte, în urma vizitei s-au încheiat câteva contracte economice favorabile guvernului de la Londra, românii cumpărând printre altele licența de a fabrica după tehnologie britanică avionul BAC 1-11. Aceeași regină a evitat după 2010 să se întâlnească și cu Traian Băsescu. De această dată motivul l-a constituit, se pare, declarațiile fostului nostru președinte la adresa Regelui Mihai I, dar și datorită relațiilor proaste pe care Băsescu le-a avut constant cu Casa Regală de România. În schimb, destinul istoriei a făcut ca un fost comunist, Ion Iliescu, să ia masa cu regina Angliei, din postura de șef de stat, în toamna anului 2004.

Ziua sa de naștere va fi una aproape banală, fără programe speciale

Joi, 21 aprilie, dată la care regina ar trebui să aibă parte de nouăzeci de lumânări în tortul special, va fi pentru Elisabeta a II-a o zi normală, ca pentru majoritatea supușilor săi. Se știe deja că regina, însoțită de soțul ei, ducele de Edinburgh, va face o plimbare, se pare că e posibil să aibă și trasee călare, pe moșia Windsor. Apoi, se va merge pe jos până la intrarea principală a castelului, la statuia reginei Victoria, unde va fi descoperită o placă de marcare a evenimentului. Se mai știe și că în cursul serii regina va aprinde o rețea cu 900 de becuri, ce vor vorbi poporului britanic, dar și lumii întregii despre vârsta pe care a atins-o: 90 de primăveri. Pe parcursul zilei se vorbește deja despre o întâlnire intimă cu fiul său cel mare, Charles, moștenitorul tronului, dar și cu soția acestuia, Camilla, dar și cu nepoții și strănepoții reginei, inclusiv William și soția lui Kate, și copiii acestora. O patiserie din Londra a lăsat să se înțeleagă că a preparat deja un tort special pentru această ocazie.

În centrul Londrei, la prânz, va exista un "salut public", din focuri de armă: 41 în Hyde Park, 21 la Windsor și 62 din Turnul Londrei. Pentru festivitățile oficiale britanicii vor trebui să aștepte însă luna iunie, lună în care prin tradiție monarhi britanici își celebrează zilele de naștere, pe considerentul că vremea primte o petrecere populară pe străzile principalelor orașe ale regatului.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net