Abandon de nevoie. O tânără luptă pentru a fi mamă
„De când a plecat mămica lui, micuţul a refuzat să mai mănânce. Mama nu a vrut să-l lase la noi. A promis că vine după el după ce îşi va rezolva problemele", a spus Diana Ungureanu, medicul specialist neonatolog, care monitorizează copilul.
Băieţelul are doar cinci zile şi este perfect sănătos. Povestea mamei este, parcă, ruptă din filme. La 20 de ani, fata se simte abandonată de familia sa.
„Tatăl copilului refuză să-l recunoască şi fata nu este susţinută de familia ei. Are o situaţie foarte ciudată. Părinţii sunt divorţaţi, mama sa s-a recăsătorit, iar tatăl vitreg nu o acceptă în familie şi cu atât mai puţin cu un copil", începe povestea Roxana Cortan, asistentul social al Maternităţii.Bebeluşul fără nume
Şansele de a-şi creşte singură copilul sunt nule, mai ales că, până acum, a lucrat la negru şi nu poate beneficia de indemnizaţie de la stat. „Tânăra a locuit în chirie, împreună cu fraţii ei, care n-o acceptă cu copilul. Are o singură speranţă, la un fost prieten care e plecat în străinătate. Până una alta, încearcă să-şi găsească ceva de lucru, pentru a-şi putea lua copilul de la noi", a mai spus Roxana Cortan.
Până atunci, însă, tânăra este aşteptată la maternitate, pentru a-i da un nume micuţului. „Când a venit să nască, nu avea buletinul la ea, pentru că i s-au furat actele, dar ne-a adus un certificat de absolvire a liceului şi cu ajutorul lui am putut înregistra naşterea. Dacă voia într-adevăr să-şi abandoneze copilul, ne-ar fi dat date false", declară asistentul social.Ajutor de la Protecţia Copilului
Protecţia Copilului o poate ajuta pe tânără doar cu cazarea într-un centru pentru mame, soluţie pe care tânăra a refuzat-o, sau poate da copilul în plasament la un asistent maternal, pentru câteva luni.
„Există varianta de plasament familial, dar fata ne-a spus că nu crede că vreo rudă ar accepta să se ocupe de copilul ei, până se va pune pe picioare", spune Roxana Cortan.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Maternităţii din Braşov, Gheorghe Preda, cazurile abandonurilor infantile sunt determinate de lipsurile financiare, iar majoritatea femeilor îşi dau date false şi apoi spun că merg să aibă grijă de ceilalţi copii de acasă şi nu se mai întorc niciodată.