Acceleratorul de particule de la CERN, din nou pe urmele Big Bang-ului
Cel mai mare accelerator de particule din lume, care nu a funcţionat decât câteva ore după lansarea sa în septembrie 2008, a fost relansat vineri după 14 luni de întrerupere din cauza unei defecţiuni, a indicat Centrul european de cercetare nucleară (CERN), citat de AFP.
'Primele testări ale injecţiei particulelor de protoni au demarat spre ora 16.00', a indicat un purtător de cuvânt al CERN, James Gillies, care a precizat că aceste injecţii durează 'o fracţiune de secundă' pentru a permite particulelor 'să realizeze un semitur, chiar un tur' de pistă în marele accelerator (LHC).
'În cursul ultimei tentative, fasciculul de particule a rezistat 30 de minute', a adăugat Gillies, în acest week-end a sărbătorit succesul cu o sticlă de şampanie.
LHC - bijuteria ştiinţifică de mai multe miliarde de euro care urmează să permită progrese în cunoaşterea componenţei materiei şi a universului - a fost victima a două pene succesive la câteva zile după lansarea sa cu mare pompă în 10 septembrie 2008.
Primul incident a survenit la mai puţin de 48 de ore după demararea funcţionării acestui aparat de o precizie neegalată, care a costat peste 3,76 miliarde de euro. Cel de-al doilea, în 19 septembrie, a fost considerat serios de această dată pentru că a provocat o defecţiune la unul dintre magneţii supraconductori care au rolul să ghideze particulele în cei 27 km ai circuitului acceleratorului aflat la 100 m sub pământ de o parte şi de alta a frontierei franco-elveţiene, în apropiere de Geneva.
De atunci, CERN se străduieşte să repare avariile, instalând chiar noi sisteme de securitate de-a lungul inelului a cărui construcţie a necesitat peste 12 ani, mobilizând peste 7.000 de fizicieni.
Pe aceeaşi temă:
Acceleratorul de particule, stricat de câteva firimituri de pâine