Adio Schengen. Aderarea României nu va fi votată la Consiliul JAI din decembrie. România are o propunere

România nu intră în Schengen nici în acest an. Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 4-5 decembrie, exact în forma în care a figurat și pe agenda JAI din decembrie 2022, când Bucureștiul a fost blocat de Viena. De data aceasta însă nu va exista un vot, potrivit unor surse guvernamentale citate de HotNews.

Schengen FOTO Profimedia

Votul depinde de Olanda

Surse guvernamentale spun însă că nu va exista un vot, în condițiile în care Olanda, care încă nu a format un guvern în urma alegerilor recente, nu și-a dat acceptul pentru aderarea Bulgariei, care este la pachet cu România.

Reamintim că Olanda s-a opus aderării Bulgariei la Schengen, iar Austria s-a opus intrării în zona de liberă circulație atât a României, cât și a Bulgariei.

În Olanda tocmai au avut loc alegeri, al căror rezultat contează în ecuația aderării României și Bulgariei la Schengen.

Câștigătorul surpriză a fost partidul de extremă dreapta al populistului anti-islam Geert Wilders. Geert Wilders, liderul Partidului Libertății (PVV), a exploatat frustrarea larg răspândită în rândul olandezilor privind migrația, promițând „granițe închise”, și și-a pus în așteptare promisiunea de a interzice Coranul, nota BBC.

Bucureștiul propune aderarea în doi pași

Partea româna a convenit cu partenerii europeni ca problema să rămână în suspensie. Ulterior, reprezentanții României vor cere organizarea unui consiliu extraordinar, mai spun sursele.

Conform acelorași surse, autoritățile de la București vor încerca convocarea unui Consiliu extraordinar al JAI după jumătatea lunii decembrie, unde să se ia în discuție aderarea în doi pași, cu intrarea frontierelor aeriene, din martie 2024. Acesta este însă scenariul pozitiv.

„Nu se va da vot (la Consiliul JAI din 5 decembrie - n.r.), iar subiectul va rămâne în suspensie, până se clarifică situația din Olanda. (...) Românii și bulgarii, sprijiniți de spanioli, fac presiuni ca subiectul aderării România și Bulgariei la Schengen să rămână în suspensie pe ordinea de zi”, au declarat sursele guvernamentale citate.  

Aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost blocată de Austria și de Olanda ​la Consiliul JAI din decembrie 2022. Bucureștiul a avut sprijinul a 26 de state membre UE, dar a fost blocată de Austria, care continuă să se opună.

image
image
image
image
image
image
man 1853532 1280 jpg
femeie din dacia jpg
calendar ortodox 2024 21 februarie sfantul timotei din simboli jpg
paraclisul institutului oncologic bucuresti un proiect pentru pacientii din toata tara si familiile lor jpg webp
image png
Iulia Navalnaia la Oscar   profimedia 0762300331 jpg
nickelsdorf1 1024x599 681x398 33329600 webp
1 gulii umplute jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net