România amenință Austria cu despăgubiri uriașe. Ce anunț a făcut Marcel Ciolacu într-un interviu pentru presa austriacă

Tema aderării României la spațiul Schengen va fi din nou pe ordinea de zi a Consiliului miniştrilor de interne ai UE. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că dacă în octombrie sau decembrie când vor avea loc reuninile miniștrilor UE, Austria va refuza încă o dată aderarea României la Schengen, țara noastră va răspunde ferm. Va ataca Austria la Curtea Europeană de Justiție și va cere despăgubiri. Suma ar fi uriașă.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Recent Austria s-a exprimat din nou împotriva aderării țării noastre la Spațiul Schengen, în ciuda apelurilor venite din partea europenilor, inclsiv al președintei CE, Ursulei von Der Leyen. Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a comentat după apelul președintei Comisiei Europene că extinderea „nu are sens”.

„În prezent, cifrele privind migrația sunt în creștere în întreaga Europă și în multe țări se discută despre controale suplimentare la frontieră, de exemplu în Germania cu Polonia. În acest moment, nu are sens pentru mine să vorbesc despre o extindere a spațiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puține”, a spus el.

Răspunsul premierului Marcel Ciolacu

Într-un interviu acordat publicației austriace Der Standard, Marcel Ciolacu a spus că România va reacționa imediat dacă și la următoarele Consilii ale miniștrilor europeni de Interne, Austria își va menține poziția față de intrarea României în Schegen.

El a anunțat că în acest caz România va ataca Austria la Curtea Europenă de Justiție și va cere despăgubiri, precizând că refuzul repetat de a face parte din Spațiul de Liberă Circulație a provocat României pagube calculate la valoarea a „cel puţin două procente din PIB”

„Cancelarul federal Karl Nehammer ne-a informat abia cu câteva zile înaintea întâlnirii Consiliului UE că nu va susţine aderarea României. Acest lucru a dus la frustrări în rândul autorităţilor şi al populaţiei române”, a spus Ciolacu.

Tema intrării României în Schengen va fi rediscutată la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

„Dacă și atunci Austria se va opune, România o va da în judecată”, a precizat Ciolacu pentru Der Standard .

STANDARD: Dacă Nehammer spune din nou NU, vă adresaţi curţii Europene?

CIOLACU: Categoric, da!

STANDARD: Cât de scumpă ar putea fi pentru Austria o asemenea plângere?

CIOLACU: Suficient! Potrivit calculelor noastre, paguba se ridică la cel puţin două procente din PIB. Însă cel mai rău este faptul că Austria a instituit un precedent. În mod normal, statele membre urmează recomandările instituţiilor UE. Croaţia a solicitat aderarea în urmă cu aproximativ 4-5 ani. România şi Bulgaria ar fi putut bloca aderarea, dar noi nu am făcut acest lucru, a spus Ciolacu pentru Der Standard.

Premierul Ciolacu a făcut referire și la intenția Austriei de a se alătura inițiativei europene de securitate Sky Shield, un proiect prin care statele UE vor să își protejeze spațiul aviatic.

„Austria este la fel de neutră ca şi Republica Moldova. Nu poţi pretinde securitate la nivel european şi să te aştepţi ca împreună cu România şi alte state membre UE să devii parte a proiectului Sky Shield, adică să priveşti cum se străduieşte financiar România să consolideze apărarea europeană, dar în acelaşi timp să refuzi României un drept fundamental ca aderarea la Schengen”, a spus Ciolacu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
Impozit - calcule - facturi - FOTO Shutterstock
carmen harra jpg
bell pepper 569070 1280 jpg
femei celebre iubiri jpg
virbanc 1280x720 jpg
Traditii de Florii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net