Află ce reprezintă mărul muşcat, simbolul Apple
Simbolul Apple, mărul muşcat, este recunoscut în lumea întreagă. Însă pentru ceea ce reprezintă el, există două variante: cea oficială şi cea care ţine de legendă.
Primul logo Apple a fost creat în 1976, de către Steve Jobs şi Ron Wayne. Inspiraţia pentru desenul care îl înfăţişa pe Isaac Newton stând sub un măr, cu un fruct deasupra capului, a reprezentat-o un citat al poetului britanic William Wordsworth (care apare şi el în siglă): „Newton… a mind forever voyaging through strange seas of thought” (în traducere, „Newton… o minte mereu în călătorie prin ciudatele mări ale gândirii”).
Pentru că a considerat că desenul conţine prea multe detalii pentru a putea fi reprodus cu uşurinţă pe toate produsele Apple, Jobs l-a angajat pe Rob Janoff pentru a regândi sigla.
Acesta din urmă a creat un logo plin de semnificaţii: un măr muşcat, colorat – pe orizontală – în culorile curcubeului. Mărul ar fi trimis la descoperirea gravitaţiei de către Newton, iar culorile la separarea spectrului luminos de către Isaac Newton. Prin culori, Jobs dorea să „umanizeze” compania, să o coloreze, iar dungile sugerau că Apple crease primul computer care putea reproduce imagini colorate. În 1997, logo-ul a fost din nou simplificat, culorile fiind înlocuite cu o singură nuanţă.
Legenda însă are cu totul alte explicaţii pentru logo-ul Apple.
Autoarea Sadie Plant scrie în cartea „Zeroes + Ones : Digital Women and the New Technoculture” (1997) că sigla este un omagiu adus homosexualului Alan Turing, unul din părinţii computerului modern, care s-a sinucis muşcând dintr-un măr injectat cu cianură.
Britanicul Alan Mathison Turing era matematician, logician şi criptanalist, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial spărgea codurile germane. Aceasta a jucat un rol vital în crearea computerului modern (a creat conceptul de maşină Turing, care putea explica logica oricărui algoritm).
Cariera sa ia o turnură bruscă dupa ce, în 1952, se descoperă accidental că este homosexual. La vremea respectivă, Anglia pedepsea homosexualitatea pe baza unei legi din 1885. Turing avea de ales între închisoare şi un tratament hormonal care să-i reduca libidoul. A ales castrarea chimica cu injectii de hormoni însă, în urma tratamentului, devine depresiv.
În 1954 este descoperit mort, intoxicat cu cianură. Lângă corpul său se găsea un măr din care fusese muşcată o înghiţitură. Mărul nu a fost analizat în laborator şi s-a speculat, ulterior, ca Turing otrăvise mărul intenţionat şi apoi muşcase din el, reeditând secvenţa favorită din Alba ca Zăpada, film pe care, se spune, l-a văzut de 40 de ori la rând.