Ai cinci angajaţi «la negru»? Faci puşcărie!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Patronii sunt în vizorul autorităţilor. Legislaţia muncii nu va mai fi la fel de permisivă ca până acum, astfel că cei care nu plătesc contribuţiile la bugetul de stat sau nu le întocmesc contracte angajaţilor vor avea de suferit. De luna viitoare, când noul Cod al Muncii intră în vigoare, aceştia riscă puşcăria.

Pentru a le arăta că nu e de joacă, Inspecţia Muncii îşi va trimite inspectorii în control. Nici o firmă nu va scăpa neverificată.

„Atrag atenţia ferm celor care încă utilizează forme nelegale cu privire la salariaţi să încheie contracte de muncă. Noul Cod al Muncii prevede sancţiuni pecuniare de patru ori mai mari ca vechiul act, dar şi sancţiuni penale", a spus Emil Boc, ministrul interimar al muncii.

Săptămâna aceasta autorităţile vor pune la cale un plan de bătaie, astfel că pe 2 mai toţi inspectorii de muncă vor fi pe teren.

„Controalele se vor intensifica pentru a depista şi a aduce la suprafaţă cât mai multe contracte de muncă. Amenda maximă este de un miliard de lei vechi, iar cei care vor fi prinşi cu cel puţin cinci salariaţi că muncesc la negru li se vor întocmi dosare penale şi riscă închisoarea de la unu la doi ani. Şi cei care nu le vor permite inspectorilor să-şi facă treaba vor fi sancţionaţi penal, fie cu amendă penală, fie cu închisoare de la şase luni la un an", ne-a declarat Nicolae Danteş Bratu, inspector general de stat la Inspecţia Muncii.

În atenţia autorităţilor vor fi în special sectoarele unde se ştie că practica muncii la negru este răspândită, şi anume construcţiile, dar şi confecţiile textile. Pentru a nu avea probleme, inspectorii vor fi însoţiţi la controale de poliţişti şi jandarmi.

Minorii pot lucra 6 ore pe zi

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, că vineri va semna normele metodologice la Legea zilierilor.

"Practic, de luni, vom avea şi cel de-al doilea act normativ extrem de important. Asta înseamnă, pentru toţi cei care fac muncă necalificată, la câmp sau în alte domenii, să aibă registrele pregătite, iar acolo să se respecte legea, pentru că şi acolo sunt sancţiuni aspre dacă nu se încheie contracte de muncă", a explicat Emil Boc.

Legea zilierilor reglementează modul în care aceste persoane pot executa activităţi cu caracter ocazional, stabilind că durata activităţii ocazionale care poate fi exercitată este de minimum o zi, corespunzător cu opt ore de muncă.

Durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore, respectiv şase ore pentru lucrătorii minori care au capacitate de muncă. Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de zilieri este în sarcina zilierului. Cuantumul impozitului este de 16%, calculat la remuneraţia brută.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
mar negru jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net