Akakpo, două gloanţe în rinichi!
Elevul lui Marius Lăcătuş de la FC Vaslui a fost împuşcat de două ori într-o ambuscadă asupra autocarului în care se afla delegaţia togoleză. Ca urmare a atentatului, jucătorii au decis să se retragă de la Cupa Africii şi au cerut şi altor echipe boicotarea competiţiei.
Citeşte şi
Informaţii contradictorii cu privire la Obilale! Moartea acestuia infirmată de club!
Blatter aşteaptă un raport cu privirea la atacul armat asupra echipei Togo
Focuri de armă la Cupa Africii - Akakpo de la Vaslui, rănit
Fotbaliştii naţionalei togoleze au trecut vineri prin momente pe care un sportiv nu ar trebui să le trăiască. Atacaţi cu focuri de armă timp de 30 de minute de către gruparea paramilitară FLEC, jucătorii din Togo şi-au văzut, cât se poate de clar, moartea cu ochii.
Jucătorii togolezi au izbucnit în plâns când şi-au văzut colegii plini de sânge
Vezi imagini de la faţa locului, imediat după împuşcături
„Au vrut să ne omoare sunt şocat. Am ajutat la transportarea celor răniţi la spital, apoi mi-am dat seama ce s-a întâmplat. Toată lumea ţipa, ne-am sunat mamele plângând la telefon, crezând că vom muri", a fost declaraţia lui Emmanuel Adebayor, atacantul lui Manchester City şi vedeta togolezilor.
Vedeta naţionalei Togo, Adebayor, a fost chemat în Anglia de clubul său, Manchester City
Unul dintre cei mai grav răniţi în urma atacului a fost Serge Akakpo, fundaşul de 22 de ani al lui FC Vaslui, care a avut două gloanţe în rinichi şi a pierdut mult sânge.
El a fost operat de urgenţă, iar acum starea sa este stabilă, conform oficialilor moldoveni, care au vorbit la telefon cu familia acestuia.
Medicii au încercat în zadar să-i resusciteze pe cei împuşcaţi
„Akakpo a fost rănit grav într-o ambuscadă, dar acum este în afara oricărui pericol. Deşi a pierdut foarte mult sânge, starea sa a fost stabilizată de medici. Conducerea clubului a luat legătura cu familia jucătorului, iar rudele au confirmat că el a fost supus unei intervenţii chirurgicale care a decurs foarte bine", se arată într-un comunicat al clubului vasluian.
Portarul Obilele a fost transportat cu targa de urgenţă la spital, dar a murit în cursul zilei de ieri
Contactat de Click!, Marius Lăcătuş, antrenorul lui FC Vaslui, a declarat că încearcă în următoarele zile să îl mute într-un spital din Europa pe Akakpo, unde acesta ar putea primi îngrijiri medicale mai bune.
„Am vorbit cu domnul Porumboiu şi încercăm să-l aducem în Europa. Acum e la terapie intensivă, dar din ce am vorbit cu părinţii lui îşi va reveni", a spus acesta.
Liderul togolezilor, Emmanuel Adebayor, a fost primul care a lansat ipoteza unei retrageri de la Cupa Africii. „Tot ce vrem acum este să fim alături de familiile noastre, nu cred că mai poate cineva juca fotbal", a spus acesta după tragedie.
Şi, într-adevăr, în cursul zilei de ieri, oficialii togolezi au anunţat decizia de a retrage echipa din competiţie,în timp ce jucătorii le-au cerut şi altor echipe să o facă.
Bilanţ: Patru morţi şi şase răniţi
Tragedia a căpătat proporţii în cursul zilei de ieri. Dacă şoferul autocarului a murit pe loc sub tirul gloanţelor, portarul, antrenorul secund şi ofiţerul de presă au murit ieri la spital. În total sunt patru morţi şi şase răniţi.
"Togo a fost singura care a venit cu autocarul. Regulile sunt clare: nicio echipă nu se deplasează cu autocarul. Nu ştiu de ce au procedat aşa", a spus Virgilio Santos, un oficial al CAF.
Amenunţare: Cupa Mondială, în pericol?
Atacul asupra naţionalei din Togo a pus încă o dată sub semnul întrebării capacitatea continentului negru de a găzdui o competiţie de anvergura Cupei Mondiale.
Africa de Sud, unde se va disputa turnel final din această vară, este una dintre ţările lumii cu cel mai ridicat nivel al infracţionalităţii, iar 43% din populaţie este şomeră şi nu şi-ar putea permite nici măcar un bilet.
Cabinda, teritoriu paramilitar
Gruparea paramilitară care a revendicat atentatul, Frontul de Eliberare al Enclavei Cabinda (FLEC), s-a format în timpul Războiului Colonial Portughez (1961-1974) şi a luptat împotriva forţelor armate portugheze în Cabinda în timpul conflictului.
În 1974, Angola şi-a câştigat independenţa faţă de Portugalia, un an mai târziu Cabinda declarându-se la rândul ei, prin vocea FLEC, stat independent.
A urmat o invazie din partea Mişcării Populare de Eliberare a Angolei (MPLA), ajutată de militari cubanezi, în urma căreia aceasta a dobândit controlul asupra mediului urban, FLEC rămânând însă în controlul zonelor rurale.