Alertă! Radiaţiile ultraviolete au depăşit pragul normal în ţară
Medicii avertizează ca oamenii să rămână în case în intervalul 11.00-17.00 întrucât cei care se expun la soare riscă arsuri de piele şi insolaţie, iar pe termen lung ultravioletele pot duce la cancer de piele.
Radiaţiile ultraviolete sunt extrem de puternice şi acoperă aproape toată România, astfel că nu trebuie să fie ignorate. Efectele radiaţiilor duc la îmbătrânirea pielii şi la arsuri sau chiar cancer de piele.
Pe turiştii de la malul mării experţii îi avertizează să nu se expună soarelui decât între 8-11 şi după ora 17.00, să folosească uleiuri şi creme cu factori de protecţie de minimum 15. Chiar şi atunci când sunt nori pe cer, ultravioletele rămân la fel de periculoase.
Recomandările medicilor pentru zilele toride
Medicii atrag atenţia populaţiei asupra măsurilor pe care trebuie să le respecte pentru a aevita efectele caniculei. Potrivit specialiştilor, oamenii trebuie să consume cel puţin 2 litri de lichide pe zi.
Populaţia trebuie să evite expunerea la soare între orele 10 şi 18, iar cei care au aer condiţionat să regleze temperatura cu cinci grade mai mică decât cea ambientală. Indicat ar fi ca oamenii să petreacă două-trei ore în spaţiile de „răcorire".
Este recomandat, de asemenea, să se consume cel puţin 2 litri de lichide sau un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute. Totodată, populaţia este sfătuită să nu consume alcool şi să evite consumul de cofeină, să mănânce fructe şi iaurt. Copiilor trebuie să li se dea să bea lichide chiar dacă nu solicită.
Vârstnicii şi cei care au afecţiuni cronice trebuie să se hidrateze cu apă plată şi să mănânce legume şi fructe proaspete. De asemenea, trebuie să evite consumul alimentelor uşor perisabile şi nu trebuie să circule în perioadele când temperaturile sunt foarte mari.
Persoanele care suferă de anumite afecţiuni sunt sfătuite să-şi continue tratamentul şi să facă trei-patru duşuri pe zi.