«Am dat şpăgi de 4.500 de lei într-un an»
Familia Lazăr, din Bucureşti, a ţinut o evidenţă a sumelor plătite drept atenţii, bacşiş sau şpăgi de-a lungul ultimelor douăsprezece luni. Rezultatul a fost surprinzător, aproximativ 4.000 de lei fiind cheltuiţi în astfel de direcţii.
„Am notat fiecare leu dat cuiva, de la cazurile în care am dat câteva zeci de lei pentru mici „atenţii", până la 1.000 de lei oferiţi pentru obţinerea permisului auto", povesteşte Radu Lazăr.
Radu este inginer de sistem, iar soţia sa, Camelia, este consultant vânzări. Veniturile lor anuale sunt de 56.400 de lei, iar şpăgile pe care le-au dat în perioada iunie 2009-iunie 2010 reprezintă 7,5% din acestea.
Cele mai multe şpăgi au fost date Poliţiei Rutiere şi angajaţilor primăriei de sector. La sfârşitul lunii iunie 2009, familia Lazăr a fost nevoită să plătească 300 de lei unui reprezentant al primăriei, atunci când a cerut un loc de parcare.
Apoi, i-a mai plătit pe cei care fac dezinsecţie sau pe angajaţii care i-au deszăpezit maşina din parcare. Însă banii daţi la poliţie au fost cei mai mulţi într-un an: 1.200 de lei. Şpăgile din spitale ocupă poziţia a patra: 800 de lei într-un an.
„Poate cea mai mare pondere din banii daţi drept atenţii o au cei daţi doctorilor şi asistentelor în cazurile în care am fost nevoiţi să mergem cu fetiţa la vreun control sau tratament", spune Camelia, făcând referire la şpăgile pe care a trebuit să le plătească la spital în luna iulie 2009.
Citiţi ce şpăgi a dat familia Lazăr din iunie 2009 până în iunie 2010, în ediţia de joi a ziarului Adevărul.