Aşa aflaţi dacă un bloc pierde căldură
Vreţi să ştiţi dacă locuinţa dumeavoastră are pierderi de energie termică? Primul pas este să vă faceţi un test de specialitate. Singura echipă mobilă de termoviziune din România există în Bucureşti, la Institutul de Cercetări Electrotehnice (ICPE).
Din ianuarie 2010, nici o tranzacţie imobiliară nu va mai putea fi făcută fără existenţa unui certificat de performanţă energetică.
„Practic, fiecare locuinţă care se va vinde va avea nevoie de un astfel de certificat", ne-a explicat dr.ing.Camelia Petrescu Directorul Centrului Tehnici de Masurare Metrologie din cadrul ICPE Bucureşti.
Primul pas pentru a obţine un certificat energetic este realizarea unui test de temperatură, numit în limbaj de specialitate „termoviziune".
Datele obţinute din măsurători trec printr-un program special de calculator şi se obţin caracteristicile clădirii, căreia i se atribuie şi o notă.
„Noi avem o echipă mobilă care merge pe teren cu această cameră în infraroşu şi depistează pierderile de căldură dintr-un bloc. Camera vede pe unde se pierde caldura", ne-a spus directorul general al ICPE , Virgil Racicovschi.
Victor Avărvare are 26 de ani şi este inginerul care conduce echipa mobilă a centrului. El ne-a explicat că această cameră captează imaginea în infraroşu a unei clădiri şi este capabilă să dea temperatura pentru fiecare zonă a pozei.
„Noi putem calcula şi temperatura medie a faţadei unui bloc, dar şi doar suprafeţele unde observăm scurgeri de energie", ne-a explicat Victor.
Alături de inginerii de la ICPE, reporterii Click! au testat pierderile de energie a două blocuri de locuinţe din Bucureşti, unul recent reabilitat termic, iar celălat fără astfel de lucrări.
Rezultatele arată că imobilul nereabilitat are zone unde temperatura exterioară a zidului este cu şase grade mai mare ca cea a atmosferei.
„Pe acolo se pierde masiv energie", ne-a explicat Victor Avărvare. Cum s-a ajuns la această concluzie? O dată făcută „fotografia" cu camera în infraroşu, aceasta este introdusă în calculator, alături de date legate de construcţie (numărul şi tipul ferestrelor, grosimea zidului sau vechimea clădirii).
„Aşa realizăm expertiza tehnică a unei clădiri, în urma căreia eliberăm un certificat de performanţă energetică. Clienţii trebuie să plătească un euro pentru fiecare metru pătrat de clădire verificată", ne-a mai spus tânărul inginer.
Ce este termoviziunea
Termoviziunea este măsurarea câmpului termic prin înregistrarea radiaţiilor infraroşii şi vizualizarea distribuţiei de temperatură pe suprafeţele observate.
Termoviziunea este o metodă nedistructivă şi non-contact, utilă pentru depistarea defectelor în timpul operării sistemelor industriale, fără întreruperea procesului tehnologic.
Roşu - pierderi de energie
Aşa arată imaginile captate de aparatul de termoviziune. Zonele cu albastru înschis sunt cele unde temperatura zidului este egală cu cea din atmosferă. Cu cât culoarea merge spre roşu, cu atât temperatura e mai mare. Roşu înseamnă pierderi mari de energie.
Din blocurile reabilitate termic nu «scapă» căldură
Un bloc reabilitat termic are o temperatură exterioară egală cu cea a atmosferei. Adică, pierderile de căldură sunt minime.