Aşa arată disperarea! Sute de mii de pensionari au luat cu asalt băncile greceşti
Au stat şi 12 ore la coadă ca să fie siguri că pot ridica măcar o parte din pensia care li se cuvine. Au plâns, au urlat, au leşinat. Până la urmă, au plecat acasă cu 120 de euro (circa 540 de lei). Până săptămâna viitoare trebuie să îşi ia gândul de la alţi bani. Aşa a decurs ziua de ieri pentru sute de mii de pensionari greci.
Miercuri, 1 iulie 2015. Prima zi în care Grecia a fost, oficial, în incapacitate de plată. Este pentru prima oară când acest lucru se întâmplă unei ţări dezvoltate. Alte state în aceeaşi situaţie: Sudan, Zimbabwe şi Somalia. Selectă companie!
Tot miercuri a fost singura zi a săptămânii în care au fost deschise aproximativ 1.000 de sucursale bancare. Însă acces au avut doar pensionarii care nu deţin un card bancar. Ei au putut ridica 120 de euro, suma maximă stabilită de guvern. Până săptămâna viitoare trebuie să se descurce cu aceşti bani. Nici nu e de mirare că în faţa sucursalelor s-au format cozi imense şi busculade soldate cu răniţi şi oameni leşinaţi. S-a intrat doar cu bon de ordine şi în grupuri foarte mici.
”Trebuie să plătesc până vineri abonamentul de telefon şi cablu, 35 de euro, şi factura de curent, 51 de euro. Nu mai plătesc nimic, banii ăştia abia ne ajung de mâncare şi medicamente o săptămână”, se plânge Maria, o pensionară de 67 de ani din Salonic, citată de publicaţia ”Kathimerini”.
Oamenii, toţi în vârstă, intră buluc în bănci şi ies pe rând. Le arată celor din jur cei 120 de euro. Sunt mai liniştiţi, unii chiar au puterea să glumească amar: ”Parcă ne-ar da gratis banii ăştia, nu ar fi munciţi de noi”.
- Miercuri, premierul elen Alexis Tsipras a trimis oficialilor europeni o nouă scrisoare în care se arată dispus să accepte cererile acestora, cu câteva condiții: menţinerea reducerii de 30% pentru insule, reducerea nivelului cheltuielilor militare cu 200 de milioane de euro în 2016, și nu 400 de milioane cum solicitaseră creditorii, iar în domeniul pensiilor, reforme implementate după octombrie 2015.
Grecia are mii de insule, mai puţin de 250 fiind locuite, dependente de TVA cu 30% mai scăzut, care compensează pentru costurile suplimentare pe care le presupune transportul zilnic al produselor pe distanţe mari.
- Noile propuneri ale Greciei nu îndeplinesc solicitările creditorilor, au anunțat mai mulți oficiali europeni, după analizarea scrisorii trimise de premierul Tsipras.
- Cancelarul german, Angela Merkel, a reiterat ideea că noi negocieri trebuie duse doar după referendumul de duminică, 5 iulie, şi nu înainte. “Situaţia de acum este o provocare imensă. Un nou plan de salvare va trebui aprobat de Bundestag. Europa este capabilă de compromis, doar atunci când avantajele depăşesc dezavantajele”, a declarat Merkel. Ea susţine că FMI va trebui să ia parte la noi negocieri.
- În toiul negocierilor pentru găsirea unei soluţii pentru Grecia, premierul Alexis Tsipras a anunţat că nu va anula referendumul convocat pentru duminică. "Un «NU» reprezintă un pas decisiv din partea noastră şi vom face întocmai cum doreşte poporul. Un «NU» nu înseamnă o rupere de Europa, ci este o reîntoarcere la valorile europene, este o soluţie ca datoria noastră să nu fie din ce în ce mai mare. Un «NU» este un răspuns al unei societăţi în cunoştinţă de cauză. Vom cere o restructurare a datoriei şi vom scăpa de toată povara economică. Vom continua negocierile", a declarat premierul Tsipras într-o intervenție televizată.