Au «spart» salonul morţii de la Giuleşti
Picamăre, lopeţi, zeci de oameni în salopete. Camere cu pereţii şi tavanul ars şi pline de moloz, într-un colţ o scară de frânghie.
Peste tot praf. Aşa arăta ieri Secţia de Terapie Intensivă de la Maternitatea Giuleşti unde au început lucrările de reparaţii.
Ar fi trebuit să fie un loc al speranţei, un simbol al vieţii. În schimb a ajuns să arate ca un cavou. La o săptămână de la incendiul devastator de la Secţia de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti care a costat viaţa a cinci nou-născuţi, zeci de muncitori au pornit la îndepărtarea urmărilor sinistrului.
S-a dat asistentă medicală la Giuleşti, ca să nu plătească hotelul
Jucăriile depuse în memoria bebeluşilor morţi la Giuleşti au fost furate
Stau cu gura căscată şi se miră de ceea ce văd. Puţini au văzut vreodată un incendiu, nici unul nu a mai auzit de o aşa grozăvie. Se miră, îşi fac cruce şi se apucă să distrugă pereţii cu violenţă, doar-doar or distruge mai repede amintirile teribilei întâmplări.
„Detectoarele de fum sunt de domeniul Star-Trek!"-Niciun spital nu este dotat cu aşa ceva!
„Uite aici erau copiii. Au ars cum arde ţigara asta pe care o fumezi tu, mucea", povesteşte Nea Jean, un muncitor în vârstă, lui Titi, un puştan vădit impresionat de starea încăperii.
«Am înnebunit când mi-am văzut băieţelul ars»
«Rugaţi-vă pentru copilaşii care se zbat să trăiască!»
„Ar fi putut fi copiii oricui", zice ca prostul dintr-un colţ Bebe, în timp ce începe să găurească cu picamărul un perete. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat că reparaţiile vor dura două săptămâni iar în aproximativ o lună de zile maternitatea va fi redeschisă.
Asistenta Florina Cârstea, încătuşată 24 de ore
S-a găsit şi primul vinovat în cazul celor cinci bebeluşi morţi la Maternitatea Giuleşti! Asistenta Florentina Cârstea, cea care trebuia să asigure Terapia Intensivă, a fost reţinută, ieri, 24 de ore, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă, din culpă.
Primele imagini surprinse în timpul incendiului de la Maternitatea Giuleşti - VIDEO
Aşa arată maternitatea Giuleşti după explozie - VIDEO
Procurorul Marius Iacob a explicat că asistenta a lipsit 12 minute din încăpere, între 18.24 şi 18.36, timp în care focul s-a înteţit.
„Dacă prima dată incendiul a izbucnit de la două fire neizolate, şi a ars cam 10% din suprafaţa camerei, din cauza oxigenului din tuburile speciale, care alimentau incubatoarele, focul s-a extins", a spus Iacob.
Cu toate acestea, micuţii puteau fi salvaţi de către oricare din cele opt cadre medicale de serviciu în acel moment, deoarece cartelele lor magnetice puteau fi folosite pentru a deschide Reanimarea.
Bebeluşii de la Maternitatea Giuleşti au ars la peste 200 de grade
Asistentele care aveau acces în salonul bebeluşilor erau plecate. Sărbătoreau Sfânta Maria!
Cinci bebeluşi morţi şi şase răniţi în incendiu
În urmă cu o săptămână, la Maternitatea Giuleşti a izbucnit un incendiu în secţia de reanimare a nou-născuţilor prematuri.
Potrivit primelor concluzii ale anchetei, focul a izbucnit din cauza unei improvizaţii la aparatul de aer condiţionat. 11 bebeluşi se aflau în salon, nesupravegheaţi.
Trei dintre ei au murit intoxicaţi înainte de a fi scoşi din camera plină de fum şi cu o temperatură de 200 de grade Celsius. Ceilalţi opt au fost transportaţi la Spitalul „Grigore Alexandrescu", cu arsuri între 30 şi 80% din suprafaţa corpului.
Cel de-al patrulea s-a stins în acea noapte. După două zile, a murit al cincilea copilaş. În prezent, cei şase nou-născuţi rămaşi în viaţă sunt stabilizaţi, unul dintre ei fiind încă intubat şi hrănit doar prin perfuzii.
„Cei care nu sunt intubaţi primesc şi câţiva mililitri de lapte prin sondă, pe lângă hrana prin perfuzii", a spus purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Raluca Alexandru.
Ea e acuzată de moartea bebeluşilor!
Asistenta Florentina Cârstea a fost reţinută, aseară, pentru omor din culpă şi vătămare corporală gravă
Cu faţa ascunsă în spatele unui batic bleu, adusă de spate şi flancată de doi poliţişti! Aşa a plecat ieri, de la Parchetul General, asistenta responsabilă de moartea celor cinci bebeluşi în infernul de la Maternitatea Giuleşti. Destinaţia Florentinei Cârstea: arestul Direcţiei de Cercetări Penale!
Fără să scoată un cuvânt, asistenta care a lăsat pradă focului mistuitor trupurile neajutorate ale copilaşilor de la Terapie Intensivă a fost acuzată oficial de uciderea a cinci dintre ei şi vătămarea corporală gravă a celorlalţi şase.
Greşeala ei a fost stabilită clar de anchetatori: asistenta a minţit când a spus că s-a dus la toaletă doar 2-3 minute! De fapt, Florentina Cârstea a lipsit din încăperea izolată a Reanimării de la Giuleşti 12 minute, între 18.24 şi 18.36.
Timp suficient pentru ca focul pornit de la două fire neizolate să facă scrum salonul cu cei 11 bebeluşi înăuntru. Anchetatorii spun că micuţii puteau fi salvaţi chiar şi după acele 2-3 minute, cât spunea asistenta că a lipsit, deoarece focul, în intervalul acela, a distrus doar 10% din încăpere.
Abia după alte cinci minute, vâlvătăile, înteţite de tuburile de oxigen care alimentau incubatoarele, au făcut ca dezastrul să fie inevitabil.
Copil mort la Spitalul CF 2
Un bebeluş născut, în urmă cu trei săptămâni, la Spitalul CF 2 din Capitală, a murit, după ce medicii i-au introdus prea mult oxigen în plămâni, iar aceştia au „explodat", acuză părinţii băieţelului.
Copilul s-a născut cu o malformaţie renală şi avea nevoie de un aparat de ventilaţie, pe care spitalul nu-l deţinea, motiv pentru care medicii l-au ventilat manual, patru ore. Acuzaţia părinţilor e susţinută şi de medicii de la Spitalul „Marie Curie", care s-au chinuit 20 de zile să-l salveze pe micuţ.
Caz şocant şi în Germania - Sugari ucişi de o bacterie neidentificată
O tragedie similară a devastat Germania. Doi bebeluşi au murit şi alţi nouă sunt în stare critică, după ce au primit perfuzii contaminate cu o bacterie într-un spital din oraşul german Mainz.
Contaminarea bacteriană a soluţiei administrate nou-născuţilor a fost detectată de institutul de microbiologie al centrului medical. Nu a fost precizat tipul bacteriei. Potrivit reprezentanţilor spitalului, perfuziile au fost preparate pentru fiecare sugar în parte, în farmacia instituţiei, care a folosit substanţe cumpărate de la un furnizor.
"Suntem şocaţi de aceste evenimente şi transmitem profunde condoleanţe părinţilor şi rudelor copiilor decedaţi", a declarat preşedintele Institutului, profesorul Norbert Pfeiffer, într-un comunicat de pe site-ul Centrului medical.