Bărbaţii produc spermatozoizi rapizi, dăunători fertilităţii
Este bine ştiut că bărbaţii care produc puţină spermă, au şanse minime de a lăsa o femeie gravidă. Însă unii bărbaţi suferă, deoarece produc super-spermă, care conţine spermatozoizi prea rapizi şi puternici, susţin oamenii de ştiinţă, relatează www.dailymail.co.uk.
Biologistul Oren Hasson susţine că aceşti spermatozoizi ajung mult mai repede la ovul şi în loc să se prindă doar unul, se prind mai mulţi.
Acest proces, ce se numeşte 'polispermie', distruge ovulul şi implicit şansele de fertilizare.
Spre exemplu, în Mare Britanie, unul din şase cupluri are probleme de a concepe în mod natural şi peste 35.000 de femei recurg anual la fertilizarea în vitro.
Doctorul Hasson este de părere că modul de viaţă stresant, înfecţiile şi poluarea nu explică gradul ridicat de infertilitate.
El spune că organismul femeilor şi-a dezvoltat în mod treptat diferite mecanisme de autoapărare, ceea ce obligă spermatozoizii să fie mai competitivi până ajung la ovul.
Ca răspuns la acest lucru, organismul bărbaţilor a început să producă super-sperma.
Hasson, profesor la Universitatea Tel Aviv din Istrael, care şi-a bazat teoria pe statistici de fertilitate şi modele matematice, spune că aceşti spermatozoizi competitivi sunt atât de rapizi, încât pot strica procesul de feritilizare normal.
În acelaşi timp, bărbaţii care produc spermă mai slabă, datorită stresului sau poluării, au mai puţine şanse de a trece de 'bariera' impusă de femei, raportează revista Biological Reviews.