Bate ţara la pas din cauza ratelor
Un tânăr înglodat în rate, a pornit pe jos, din Oradea spre Constanţa, într-un marş de protest împotriva “rechinilor” de la bănci. El vrea să atragă atenţia tinerilor asupra pericolelor care-i pândesc dacă-şi iau credite.
Cristian Duma ( 31 de ani), a ajuns într-o situaţie tipică pentru tot mai mulţi români. Ratele pe care trebuie să le plătească băncii sunt mai mari decât salariul, iar din ianuarie, nu şi-a mai achitat dările, riscând să ajungă în stradă. Disperat, tânărul a plecat, pe jos, într-un tur al României, până la Constanţa, cu doar 15 lei în buzunar.
Acesta vrea să atrag atenţia tinerilor ce pot păţi dacă iau credite, dar speră că un om cu suflet mare, îl va ajuta să iasă din datorii. "Am luat un credit ipotecar acum trei ani, în valoare de 27.000 de euro, şi credite de nevoi personale, pentru a ne aranja casa. La creditul ipotecar am avut, la început, o rată de 680 de lei, iar acum suma lunară a ajuns la 1.180 de lei", susţine orădeanul care primeşte un salariu de 900 de lei, fiind angajat ca vatman la Regia Autonomă de Transport Local Oradea.
Cristian şi-a luat din banii de la bancă un apartament cu două camere, pentru soţie şi pentru cei doi copii, un băieţel în vârstă de 6 ani şi o fetiţă de un an şi patru luni. Nu s-a gândit nici o clipă că ratele îl vor îngropa în datorii.
"Atunci m-am descurcat cu ratele, fiindcă mai filmam la nunţi. Acum, ratele au ajuns mai mari decât salariul meu", a spus Cristian Duma. Familia orădeanului trăieşte din indemnizaţia pentru creşterea copilului, de care beneficiază soţia. "Abia reuşim să ne plătim ratele la bănci", a spus soţia orădeanului, Greta Duma. Tânărul a parcurs, în prima zi, 20 de kilometri şi şi-a petrecut prima noapte în curtea unui localnic din localitatea Leş.
Dotări pentru drum lung
Orădeanul şi-a luat cu el un cărucior în care şi-a pus câteva haine, un cort, un sac de dormit şi câteva conserve. "În timpul zilei o să merg, noaptea o să campez", a spus Cristian. Pe cărucior şi-a ataşat o tăbliţă cu contul în care cei care vor să-l ajute pot face donaţii pe blogul lui, unde cei interesaţi pot să-i afle povestea.
Citeşte şi:
Şi-a plătit impozitul la masină cu 40 kg de monede
Peste 655.000 de datornici la bănci au întârziat plăţile
Banca Mondială: Românii sunt la mâna băncilor
«Îşi bat joc de noi cu ratele astea!»
Gica Busuioc, 50 de ani, liber profesionist: „De câteva luni, plătesc o rată de aproape 3.000 de lei, cu 40 de lei mai mult decât plăteam la început. Îşi bat joc de noi! Mai e mult până când, în România, să se dea legi şi în favoarea omului de rând".
Vasilica Miroslav, 50 de ani, menajeră: „De la 2.300 de lei, rata mea a ajuns la 3.400 de lei, în octombrie 2009. Şi aşa a rămas. Am creditul la BRD. Mi se pare incorect ca băncile să procedeze aşa. Bancherii nu se gândesc decât la afacerea lor. Noi nu contăm, suntem sclavii lor".
Carmen Iacomin, 25 de ani, agent de pază: „Am un credit la CEC. În februarie, mi-a crescut rata de la 1.300 de lei la 1.700 de lei, deşi în contract scrie că rata e fixă. Abia aştept să scap de credit, că nu mă mai apropii de bănci. Sunt nişte hoţi care-şi bat joc de oameni". (Oana Neacşu)
"Nu discutăm despre un client în presă. Relaţia e strict bancă-client. Cei care iau un credit trebuie să comensureze posibilităţile de plată"
Corneliu Cojocaru,purtătorul de cuvânt al BCR