Bătrână de 78 de ani executată silit de CAS, pentru că nu e internaută
Silvia Pop locuieşte împreună cu soţul ei într-o casă modestă din Braşov. Amândoi bătrânii au probleme de sănătate şi se deplasează greu, doar cu ajutorul cârjelor. În urmă cu cinci ani, cei doi au cedat o cameră din casă unei familii nevoiaşe, fără să ia niciun leu chirie, scrie Adevărul de Seară Braşov.
„Suntem creştini şi ne-a fost milă de aceşti oameni care nu au cu ce să trăiască. I-am primit aici şi am făcut un contract ca să aibă adresa trecută pe buletin. La încheierea contractului de închiriere ni s-a zis că trebuie să trecem o sumă oarecare pe acte şi am trecut 25 de lei, pe lună", povesteşte Silvia Pop.
De la încheierea contractului, cei doi bătrâni nu au luat niciun leu de la chiriaşii lor, ci chiar i-au ajutat pe aceştia cu mâncare şi bani împrumut. „Eu lucrez ca om de serviciu la Spitalul CFR şi câştig 495 de lei pe lună. Soţia mea nu are un serviciu stabil. Dacă nu am locui aici, nu am avea unde să mergem, pentru că nu avem cu ce", spune Vasile Condurache, chiriaşul familiei Pop.
Nu au fost înştiinţaţi
În urmă cu câteva zile, Silvia Pop a primit o somaţie, însoţită de un titlu executoriu de la Casa de Asigurări de Sănătate Braşov. „Am crezut că fac infarct când am văzut că avem de plată 1.035 de lei, pentru chiria aceea de 25 de lei. Nu am primit până acum nicio înştiinţare, habar nu am avut că avem vreo datorie. Noi ne plătim toate facturile, imediat cum luăm pensia, nu am fost nicodată restanţieri. Ceea ce face CAS-ul este hoţie la drumul mare, este un abuz", spune revoltată braşoveanca.
Ameninţaţi acum cu executarea silită, cei doi bătrâni au încercat să afle de unde provine datoria lor către fondul de sănătate. „Ni s-a zis că s-a publicat o listă pe internet, cu datornicii. Eu am 80 de ani, mâine-poimâine, nici nu ştiu ce e ală internet. Cum poţi să îi ceri unui bătrân să vadă dacă are datorii pe internet? Asta este bătaie de joc. Vor să ne ia şi ce nu avem", adaugă Vasile Pop, soţul braşovencei.
Bătrânii, găsiţi datori de CAS, spun că, în ciuda dărilor pe care le achită conştiincioşi către stat, au fost nevoiţi să caute îngrijire medicală în altă parte. Ca o ironie a sorţii femeia a trebuit să se opereze la privat deoarece spitalul de stat nu avea materialele necesare.
„M-am operat la genunchi anul trecut, la o clinică privată, cu 12.600 de lei, pentru spitalul de stat nu are de niciunele", mai spune Silvia Pop.
Nu uitaţi de contestaţie
Debitorii somaţi de CAS pot contesta executarea silită la Tribunalul Braşov, în termen de 15 zile din momentul în care au primit titlul executoriu. Contestaţia nu suspendă însă aplicarea penalităţilor de întârziere, la suma datorată către Casa de Asigurări de Sănătate.