Bilanţ actualizat al victimelor seismului din Haiti şi al ajutoarelor umanitare acordate
După şapte zile de la cutremurul din 12 ianuarie în Haiti, numărul morţilor este în continuare dificil de precizat, cifra avansată - parţial - de guvern fiind de 75.000 de morţi, 250.000 de persoane - rănite şi peste un milion de localnici rămaşi fără adăpost, informează AFP.
Numărul victimelor este estimat neoficial a fi între 150.000 şi 200.000, dar generalul Ken Keen, care conduce forţa specială americană în Haiti, s-a grăbit să precizeze că este doar o 'ipoteză de lucru'.
Naţiunile Unite estimează că trei milioane de persoane au fost afectate de cutremur.
În ajutorul haitienilor sunt angajate 43 de echipe internaţionale, totalizând 1.739 de salvatori şi 161 de câini. Ei au descoperit cel puţin 90 de supravieţuitori, potrivit Biroului de coordonare al problemelor umanitare al ONU /OCHA/.
ONU a lansat vineri un apel pentru colectarea ajutoarelor umanitare, iar promisiunile de donaţii sunt de peste 1,2 miliard de dolari. Peste 22 de milioane de dolari au fost colectaţi prin SMS din SUA.
Ajutoarele alimentare au constat până în prezent în asistenţă din partea Programului Alimentar Mondial /PAM/ acordată pentru cel puţin 270.000 de persoane, fiind necesare peste 100 de milioane de porţii pentru următoarele 30 de zile. SUA au largat deja 130.000 de raţii alimentare zilnice şi prevăd să trimită încă 550.000. Trei unităţi de purificare a apei americane pot produce 300.000 de litri de apă zilnic.
Pentru cazarea în regim de urgenţă a sinistraţilor, guvernul haitian a instalat 20.000 de corturi luni şi intenţionează să amplaseze încă tot atâtea cât mai rapid. Circa 280 de centre de cazare urmează să-şi deschidă porţile, potrivit guvernului, în care au urma să fie cazate alte 100.000-150.000 de persoane. Armata americană a distribuit 124 de corturi.
Îngrijirile medicale sunt asigurate la Port-au-Prince de opt spitale, dintre care jumătate sunt structuri de campanie, toate fiind operaţionale. Nava-spital americană Comfort cu 1.000 de paturi la bord este aşteptată miercuri. De pe portavionul Carl Vinson, 30 de grupuri de prim-ajutor au fost livrate în punctele de distribuţie. Patru echipe de medicină de urgenţă, a câte 35 de persoane fiecare, funcţionează la faţa locului.
În urma apelului lansat de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, Consiliul de securitate a aprobat trimiterea a 3.500 de militari pentru a suplimenta Misiunea ONU în Haiti /MINUSTAH/, care dispune deja de 11.000 de oameni la faţa locului.
Aeroportul a suferit avarii, dar continuă să funcţioneze - sub controlul SUA - cu o capacitate de 126 de avioane zilnic /de patru ori mai multe decât în timpul normal/. O nouă pistă de aterizare va fi deschisă în apropiere de Port-au-Prince pentru a face faţă afluxului traficului aerian, potrivit armatei SUA.
Cu 19 elicoptere la bord şi cu alte nave militare amarate în apropiere, portavionul Vinson este ancorat în largul Port-au-Prince. Această flotă serveşte ca bază logistică.
Peste 11.000 de soldaţi americani sunt desfăşuraţi în zonă, potrivit generalului Keen, iar ţările europene intenţionează să trimită o forţă de circa 140-150 de jandarmi pentru a ajuta la menţinerea ordinii în Haiti şi la o mai bună distribuire a alimentelor.
PAM a înfiinţat un serviciu de navetă între Port-au-Prince şi Santo Domingo, capitala Republicii Dominicane, transportând pasageri de trei ori pe zi, notează Agerpres.