Blocul condamnatilor
Viaţa pentru sinistraţii din blocul de nefamilişti de pe strada Constantin Brăiloiu, din Timişoara, e o adevărată aventură. În urmă cu nouă luni, imobilul a fost la un pas să se prăbuşească în urma unei puternice explozii, iar astăzi clădirea este „pericol public".
De teama unui nou dezastru, doar 20 dintre cele 100 de persoane mai locuiesc în clădirea care riscă să se prăbuşească în orice moment.
După ce etajele 3 şi 4, dar şi structura de rezistenţă au fost afectate de deflagraţie, zidurile s-au sfărâmat, uşile metalice au fost distruse, iar interiorul clădirii este sinistru. La nouă luni de la explozia care a zguduit din temelii blocul, oamenii cer bani pentru reparaţii, dar nimeni nu mişcă un deget.
Aşa arată holul de la etajul 3 al blocului
Aşa că locatarii trăiesc fară căldură, fără lumină, fără apă. „E groaznic fără apă şi căldură. E mai cald afară! Nu ştiu cât mai rezistăm!", spune Gheorghe Guici (54 de ani), unul dintre locatari. Şi administratorul blocului este disperat.
"Primăria şi Prefectura ne-au spus că blocul nostru este pericol public şi că legea le permite să ne scoată afară cu jandarmii", se plânge Nadia Ciută, administratorul imobilului. Autorităţile însă nici nu vor să audă că oamenii stau în bloc pe propria răspundere.
Pereţii sunt măcinaţi de deflagraţia produsă la începutul anului
"Clădirea prezintă pericol pentru viaţa oamenilor. E nevoie de consolidări urgente. Imediat după explozie, apartamentele au fost debranşate. Este normal ca acei oameni să nu aibă utilităţi în condiţiile în care structura blocului e afectată", a spus Ion Constantin, directorul Inspectoratului de Stat în Construcţii Timiş.
Reparaţia blocului costă aproximativ 200.000 de euro, dar bugetul local este prea sărac, deocamdată.
Locatarii se aprovizionează cu apă din blocurile vecine