Câți migranți a vrut să trimită Viena în țara noastră și câți am primit. Austria are 75.000 de migranți neînregistrați

Viena s-a opus puternic extinderii Schengen cu România și Bulgaria, motivând că cele două țări s-ar afla pe o rută de migrație ilegală și nu gestionează fluxul migratoriu, scrie G4Media. Oficialii austrieci au vorbit public despre zeci de mii de migranți ilegali care ar veni prin cele două țări. Viena susține că 20.000 au trecut prin România din cei 75.000 de migranți neînregistrați care s-ar afla în acest moment pe teritoriul Austriei.

image

Câți migranți a primit România din Austria

Anul trecut, Austria a cerut României să preia o parte din migranți și a trimis autoritățile române un număr de 1.929 de cereri.

Din totalul acestora, țara noastră a acceptat 1.724 de persoane, potrivit datelor oficiale furnizate G4Media de Inspectoratul General pentru Imigrări.

Este vorba de migranți care, înainte de a cere azil în Austria, au trecut prin România.

Din totalul de 1724 de persoane, Austria a organizat deja transferuri în România pentru 215 persoane, dintre acestea fiind realizate efectiv transferurile pentru 148 de persoane, potrivit aceleiași surse.

„Avem în Austria peste 75.000 de migranți neînregistrați. Și știm că 20.000 de migranți ilegali au trecut prin România. Cum știm asta? Datorită investigației Poliției austriece”, declara cancelarul austriac Karl Nehammer în decembrie 2022, justificând astfel veto-ul față de intrarea României și Bulgariei în Schengen.

De ce e obligată România să preia aceste persoane

Potrivit Regulamentului Dublin, o decizie a Uniunii Europene din 2013, pe care toate statele membre UE o respectă, o țară e obligată să îi primească pe migranții care au trecut pe teritoriul său și au ajuns în altă țară, unde au cerut azil.

Inspectoratul General pentru Imigrări arată că cererile trimise de Austria se bazează pe două situații:

– când, în statele membre, un străin este amprentat, iar în urma introducerii acestor amprente în baza de date Eurodac se constată ca acesta figurează în România cu HIT categorie 1 (amprentare în urma depunerii unei cereri de azil)

– când, în urma unei solicitări de azil a unui străin într-unul din statele membre acest stat constată, în urma probelor şi dovezilor circumstanţiale, că străinul deţine un permis de şedere sau o viză eliberată de către autorităţile române

Pe 30 decembrie 2023, Austria a acceptat să își ridice parțial veto-ul față de extinderea Schengen și a acceptat aderarea României și Bulgariei cu frontierele maritime și aeriene.

În schimb, cele două state membre și-au asumat o serie de obligații legate de preluarea migranților prin mecanismul Dublin și securitatea sporită la frontiere.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
politia pixabay jpg
washington monument 1628558 1280 jpg
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net