Vom fi verificați de austrieci pe Otopeni, din martie, când România va intra în Air Schengen

Pe 31 martie România intră în Air Schengen, o dată cu Bulgaria. Din aceeași dată, la Aeroprotul Internațional Henri Coandă (Otopeni), se va aplica o măsură suplimentară. Pașapoartele românilor vor fi verificate inclusiv de ofițerii austrieci care se vor afla pe Aeroportul din București. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu a declarat că acesta este un ajutor pe care austriecii îl dau românilor.

image

Austriecii vor veni în calitate de specialiști

Ofițerii austrieci specializați în controlul documentelor își vor ajuta colegii români pe Aeroportul Internațional Henri Coandă (Otopeni) din București, după intrarea României în Air Schengen, la data de 31 martie, a anunțat ministrul Afacerilor Interne al României, Cătălin Predoiu.

„Asta înseamnă ca polițistul român să coopereze mai intens cu polițistul austriac și cel bulgar, să oprească migrația ilegală, trafic de persoane, trafic de droguri, trafic de arme, crimă organizată. Ce înseamnă să coopereze mai intens: să vorbească mai des la telefon, să comunice bazele de date mai rapid, să coopereze în dosare care trec frontiera. (...) Infractorii lucrează coordonat între ei uneori, prin urmare și polițiștii trebuie să se coordoneze mai bine. Asta spune acordul. E rău? Nu cred!”, a spus Predoiu la DCNews.

După intrarea Bulgariei și României în Schengen, aeroporturile internaționale din cele două țări vor deveni frontiere externe Schengen, unde se va efectua controlul celor care doresc să intre și să iasă din zona fără vize.

2.000 de ofițeri Frontex vor veni în România și Bulgaria

Potrivit ministrului, 2.000 de polițiști din cadrul serviciului european de frontieră Frontex urmează să fie dislocați în România și Bulgaria pentru a ajuta la protejarea frontierei.

„Ei sunt ofițeri veniți din toate polițiile membre și care să ajute la protecția frontierei, deci primesc un ajutor din partea Frontex. Și mai primesc un ajutor, pentru început, ofițeri austrieci specializați în controlul documentelor să sprijine ofițerii noștri români de la frontiera aeriană. Asta înseamnă că atunci când un polițist de frontieră român ia un pașaport în mână și i se pare ceva ciudat, dar totuși nu e sigur, (...) se consultă cu specialistul austriac de lângă el” a spus ministrul Cătălin Predoiu.

Predoiu a mai spus că și România are specialiști care activează la frontierele altor state.

Potrivit lui Predoiu, România nu este singura sau prima țară care intră în etape în Schengen, el dând exemplul Austriei. După o așteptare de 11 ani, pe 30 decembrie, Bulgaria și România au fost admise cu frontierele aeriene și maritime în zona europeană fără vize, după ce, în luna decembrie, Olanda și Austria au renunțat la obiecțiile lor.

În 2024, ar trebui să continue negocierile între Sofia, București, Viena și instituțiile europene pentru ridicarea controalelor la frontieră pentru frontierele terestre.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
plane 2104594 1280 jpg
politia pixabay jpg
washington monument 1628558 1280 jpg
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image
actualitate.net
image
actualitate.net