Anunț oficial despre intrarea României în Schengen. Marcel Ciolacu a anunțat când se vor ridica granițele aeriene și maritime

Consiliul Uniunii Europene a aprobat recent aplicarea normelor Schengen în România și Bulgaria, a comunicat sâmbătă seara Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că începând cu luna martie, controalele la frontierele aeriene și maritime vor fi eliminate.

Marcel Ciolacu a anunțat când se vor ridica se granițele aeriene și maritime / foto: Shutterstock
Marcel Ciolacu a anunțat când se vor ridica se granițele aeriene și maritime / foto: Shutterstock

„Am îndeplinit ceea ce am promis! Oficial, de la martie, se elimină controalele la granițele aeriene și maritime, permițându-ne să eliberăm vize Schengen.

După 13 ani de eforturi nereușite și dificultăți, guvernul actual a inițiat un proces acum ireversibil.

Anul viitor, ne vom concentra pe finalizarea acestui proces”, a declarat Ciolacu într-o postare pe Facebook sâmbătă seara.

Se confirmă adoptarea Deciziei pentru aplicarea acquis-ului Schengen în România și Bulgaria.

„La data de 30 decembrie 2023, ora 22:38, Consiliul UE a aprobat Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și Bulgaria. Conform acestei Decizii, normele Schengen vor fi aplicabile la frontierele aeriene și maritime ale României din martie 2024", anunță MAI într-un comunicat de presă.

Documentul menționat precizează că, în cursul anului 2024, „Consiliul va căuta să ia o decizie pentru eliminarea controalelor la frontiera terestră”.

Austria susține aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen Aerian

Ministerul de Interne al Austriei a confirmat aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen Aerian, în urma negocierilor cu miniștrii de interne din cele două țări.

Austria a transmis președinției spaniole a UE un document juridic necesar, confirmând acordul cu România și Bulgaria pentru "Schengen Air", adică eliminarea controalelor la frontierele aeriene, conform agenției de știri APA.

Ministerul de Interne austriac a subliniat că acordul necesită aprobarea tuturor statelor membre UE pentru a fi implementat, iar cea mai devreme dată posibilă ar fi martie 2024, când se vor ajusta programele de zbor.

Totodată, Ministerul austriac a menționat că nu se discută în prezent despre o aderare completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen fără frontiere, și astfel nu există o dată stabilită.

Ce presupune aderarea României la Spațiul Schengen Aerian "Schengen Air" implică faptul că pasagerii din România și Bulgaria nu vor mai trebui să treacă prin terminalele externe atunci când călătoresc spre Europa.

Controlul pașapoartelor va fi efectuat la poarta de îmbarcare de către companiile aeriene, cu asistența adițională a poliției austriece, române sau bulgare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Joseph Maroon01 jpg, FOTO facebook/Joseph Maroon
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net