Ce amendă riști dacă traversezi neregulamentar în București?

Ultima actualizare:

La începutul lunii iunie, primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a fost protagonistul unui episod halucinant, surprins în imagini video.

Nicușor Dan, în rol de pieton și chiar părinte, într-o manieră total iresponsabilă, a încercat să „fenteze” traficul aglomerat și a traversat neregulamentar. Clipul video a fost surprins în zona Șoselei Olteniței, din sectorul 4 al Capitalei, lângă Orășelul Copiilor.

Nicușor Dan, filmat în timp ce traversa neregulamentar, în București 

Primarul și-a luat fetița, pe Aheea, de 6 ani, în brațe și a luat-o la goană printre mașini. Nu pe vreo trecere de pietoni, ci direct printr-un loc nepermis. Se vede, clar, în imagini cum acesta a traversat neregulamentar și unii șoferi au fost surprinși de apariția pietonului iresponsabil.  Nu departe de locul cu pricina există trecere de pietoni.

Clipul original a fost publicat, însă, pe site-ul MediaFlux.ro și ar fi fost surprins în primul weekend al lunii iunie.  

Imaginea impusă de funcția și instituția reprezentată implică și un comportament responsabil, model pentru ceilalți. Din păcate, mulți uită că traversarea neregulamentară este cauza multor accidente rutiere.

Citește și: Nicușor Dan traversează periculos, prin traficul aglomerat, cu fetița în brațe

Victimă este și pietonul, dar și șoferul, care poate fi surprins și nu are timp să reacționeze preventiv. Dacă vorbim despre intersectarea unui pieton iresponsabil cu un șofer neatent, atunci ne putem aștepta, cu siguranță, la o tragedie.

De obicei, bătrânii sunt cei care traversează neregulamentar, din cauza distanțelor considerabile care trebuie parcurse până la trecerile de pietoni. Cum mobilitatea lor este redusă, iar atenția nu mai este la fel de intensă, precum în anii tinereții, o traversare neregulamentară poate deveni fatală pentru oricare vârstnic.

Zeci de decese în rândul pietonilor

În vara anului 2021, în luna august, Poliția Rutieră a prezentat un raport anual al accidentelor produse în România. Astfel, în urmă cu aproape un an, muriseră 932 de oameni, alți 2.004 fiind răniți în accidente rutiere. Principalele cauze indicate de autorități erau viteza ridicată și traversarea neregulamentară.

Astfel, în 2021, din cauza traversării neregulamentare au rezultat 75 de accidente rutiere, soldate cu 76 de decese și o persoană rănită grav. De asemenea, din cauza pietonilor care au circulat pe partea carosabilă au rezultat 58 de accidente, soldate cu 58 de decese.

Ce amendă riscă cine nu traversează pe la trecerea de pietoni  

Evident, precum în cazul șoferilor iresponsabili și pietonii care nu respectă reglementările pot primi amendă.

Codul Rutier 2022 a intrat în vigoare în primele luni ale acestui an. Astfel, pentru traversat neregulamentar, pietonul iresponsabil riscă o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei. Este doar unul dintre motivele pentru care se aplică amendă. 

Citește și: Reacția lui Nicușor Dan, după ce a fost filmat traversând neregulamentar

Pietonii trebuie să țină cont, totodată, că nu au voie să treacă strada prin spatele sau prin fața vehiculelor oprite în stațiile mijloacelor de transport, decât dacă există o trece de pietoni.

Ei trebuie să fie atenți la semnele și indicațiile polițiștilor prezenți în intersecții și să nu traverseze dacă se apropie mașini de poliție, ambulanță sau pompieri cu sirenele sau luminile de urgență pornite.

Nicușor Dan nu a primit amendă

După publicarea materialului video și după valul de critici, Poliția Rutieră a anunțat că gestul lui Nicușor Dan nu va fi taxat de oamenii legii, chiar dacă acesta a traversat neregulamentar.

În conformitate cu prevederile art. 109 alin. 1 și 2 din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare, constatarea contravențiilor la regimul circulației pe drumurile publice se face în două modalități:

fie direct, de către polițistul rutier, situație în care fapta contravențională este percepută prin propriile simțuri, fie cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau mijloacelor tehnice omologate și verificate metrologic, iar în ambele situații agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contravenției.

Având în vedere prevederile legale menționate anterior, prin raportare la situația apărută în spațiul public, facem precizarea că fapta nu a fost constatată într-una dintre modalitățile prevăzute expres de legislația rutieră în vigoare”, au transmis reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, conform G4Media.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
chirie pixabay
image
image
image
image
image
image
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net