Cele mai bizare clădiri din Europa - FOTO

Ultima actualizare:
Casa încovoiată din Sopot (Polonia)
Casa încovoiată din Sopot (Polonia)

În majoritatea oraşelor Europene putem întâlni cel puţin o clădire care şi-a pus amprenta asupra istoriei urbei devenind, în timp, un adevărat simbol al locului. Catedrala Notre Dame din Paris, turnul înclinat din Pisa sau Westminster Abbey din Londra reprezintă puncte de reper obligatorii în itinerariul oricărui turist care vizitează aceste oraşe. Noi vă propunem să vizitaţi totuşi şi alte construcţii, mai puţin cunoscute dar care, prin forma lor bizară, în mod sigur vă vor atrage atenţia.

Pentru a admira construcţii bizare nu trebuie să călătoriţi prea departe. Una dintre cele mai ciudate clădiri din Europa se află chiar în centrul Bucureştiului, în Piaţa Revoluţiei. Sediul Uniunii Arhitecţilor din România (UAR) este o clădire ultra modernă construită din oţel şi sticlă care se înalţă semeaţă din mijlocul unei case vechi aflate în ruină.

Proiectanţii susţin că este un simbol al legăturii între vechi şi nou în arhitectura Bucureştiului. Însă, forma bizară a acestei construcţii a fost determinată şi de alte consideraţii mai mult practice decât simbolice.

În fapt, acel spaţiu a fost ocupat de Casa Păucescu, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea de un anume Grigore Păucescu, om politic şi avocat. Casa Păucescu a cunoscut o istorie tumultoasă, în perioada comunistă servind chiar ca sediu al Direcţiei a V-a Securităţii. În consecinţă, clădirea a căzut pradă focurilor de armă în timpul revoluţiei din 1989.

Din impozanta construcţie de la sfârşitul secolului al XIX-lea nu a mai rămas decât zidul exterior, mărturie a dramei din decembrie 1989. Înscrisă în Lista Monumentelor Istorice, ruina Casei Păucescu nu a putut fi demolată. Aşa că, cei care au proiectat sediul UAR au ales o soluţie de compromis, au consolidat zidul şi au construit în spate turnul din oţel şi sticlă. 

Turning Torso

Unul dintre cei mai bizari zgârie-nori a fost construit la începutul acestui deceniu în oraşul suedez Malmo, cu ocazia European Housing Expo 2001. Denumit Turning Torso (Trunchiul răsucit), turnul a fost proiectat de spaniolul Santiago Calatrava, acesta fiind inspirat de o sculptură a sa purtând acelaşi nume. Sculptura originală este alcătuită din şapte cuburi sprijinite pe o structură din metal pentru a forma o spirală care imită o coloană vertebral răsucită. Turnul denumit "Trunchiul răsucit" este format din 9 segmente de cate 5 etaje care se răsucesc pe măsură ce înălţimea creşte. Segmentul superior este rotit cu nouăzeci de grade sensul acelor de ceasornic în raport cu parterul.

Clădirea Waldspirale ("Pădurea spirală") din Darmstadt (Germania)
Clădirea Waldspirale ("Pădurea spirală") din Darmstadt (Germania)

Clădirea dansatoare

Construită între 1992 şi 1996, "Clădirea dansatoare" (poreclită "Fred şi Ginger") reprezintă obiect de controversă pentru locuitorii oraşului Praga. O parte dintre localnici nu sunt încântaţi de forma care imită un cuplu care dansează, totuşi construcţia atrage foarte mulţi turişti care apreciază proiectul curajos. La ultimele două etaje puteţi găsi restaurantul şi barul "Celeste", cu specific franţuzesc (cunoscut anterior sub denumirea de "La Perle de Prague"). Dacă bogata colecţie de vinuri a localului nu vă va încânta, în mod sigur, priveliştea oraşului Praga o va face.

Casa încovoiată

Clădirea a fost proiectată în anul 2002 şi construita în anul următor, între ianuarie şi decembrie 2003. Arhitectura casei a fost inspirată din desenele lui Jan Marcin Szancer (celebru artist polonez şi ilustrator de cărţi pentru copii) şi ale lui Per Dahlberg (pictor suedez care locuieşte în Sopot). Considerată de mulţi, cea mai urâtă clădire din lume, "Casa încovoiată", reprezintă totuşi un obiectiv turistic care nu trebuie ratat dacă ajungeţi în oraşul polonez Sopot.


    Casa încovoiată din Sopot (Polonia)
Casa încovoiată din Sopot (Polonia)

Pădurea spirală

Clădirea Waldspirale (în traducere "Pădurea spirală"), a fost construita în localitatea germană Darmstadt la sfârşitul anilor '90 ai secolului trecut. În fapt, "Pădurea spirală" este un bloc de locuinţe care proiectat de faimosul arhitect austriac Friedensreich Hundertwasser, recunoscut pentru arhitectura sa revoluţionară, care combină forme neregulate, organice, îmbrăcate în culori foarte vii.

Construcţia găzduieşte 105 apartamente, un restaurant şi un bar, acestea din urmă fiind plasate în turnul cu acoperiş în formă de ceapă care aminteşte de bisericile ruseşti.


    Clădirea Waldspirale (
Clădirea Waldspirale (

Originalitate nu se opreşte la forma clădirii, majoritatea detaliilor fiind unice. Spre exemplu, fiecare fereastră are o formă proprie. O adevărată provocare pentru arhitect şi pentru constructor, având în vedere că Waldspirale are peste 1000 de ferestre.

Câteva apartamente au fost decorate chiar de Friedensreich Hundertwasser, faianţa colorată din băi şi bucătării reflectând stilul său excentric. Mai mult, în aceste apartamente, toate colţurile sunt rotunjite pentru a respecta întocmai principiul arhitectului austriac: "gegen die gerade Linie" (împotriva liniei drepte).

Vezi aici mai multe clădiri bizare din Europa

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
vedete clinică de frumusețe jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Podul lui Traian  jpeg
10 lei jpg
antalya pixabay jpg
cuplu de romani, disparut în inundatii, cautati in Spania Foto ABC    Álvaro Ybarra Zavala jpg
vf tampa brasov jpg
Mihaela Bilic jpg
Familie de rusi urmarind discursul lui Putin la TV 29 feb 2024 foto AFP jpeg
iohannis jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net