Cele mai urâte clădiri din lume FOTO

Ultima actualizare:

    Longaberger Home Office, Newark, Ohio
Longaberger Home Office, Newark, Ohio

Orice turist străin a aflat deja - și dacă nu, îi va fi suficientă o plimbare prin centrul Capitalei - că așa-numita Casă a Poporului este nu numai a doua clădire ca dimensiuni din lume, după Pentagon, ci și una dintre cele mai urâte construcții ridicate vreodată. Dar nici alții nu stau mai bine...

Dacă în ceea ce privește mărimea ctitoria lui Nicolae Ceaușescu e greu de bătut, în materie de urâțenie are însă concurenți serioși. Ca să nu mai lungim povestea, iată o selecție cu opt dintre ororile arhitectonice ale lumii.

1. Biblioteca Harold Washington (Chicago, SUA). Chestia asta, care găzduiește biblioteca municipală a metropolei americane, seamănă cu o lecție de arhitectură predată de un bețiv: aspect neoclasic, un acoperiș în stil manierist de oțel și sticlă, ziduri masive îmbrăcate în cărămidă roșie, decorații din granit și aluminiu, plus niște arce supradimensionate. Pe scurt, un ghiveci.

simeon stalpnicul png

2. Sediul central al companiei americane Longaberger (Newark, statul Ohio, SUA), producător de... ați ghicit, coșuri (împletite de mână). Hai să nu fim răi, ideea de a face ceva sugestiv cu clădirea firmei nu e în principiu rea. Doar că aici cuvântul „sugestiv” a primit o interpretare cu totul și cu totul aparte.

simeon stalpnicul png

3. Palais Ideal (Hauterives, Franța). Dacă vă întrebați ce e năzbâtia asta, aflați că este produsul imaginației unui anume domn, pe nume Ferdinand Cheval, de meserie poștaș. Pe la jumătatea secolului al XIX-lea, poștașul nostru s-a împiedicat de un bolovan și i-a venit ideea de a-și construi, piatră cu piatră, propriul castel. Și i-a ieșit ce i-a ieșit: garguie de strajă la grote decorate precum templele hinduse, motive islamice pe pilaștri contorsionați etc., etc. Inutil de menționat că numele Palais Ideal (Palatul ideal) se potrivește ca nuca-n perete.

simeon stalpnicul png

4. Portland Building, Portland, statul Oregon, SUA. A, da, o clădire guvernamentală! Imaginația oficialilor pusă serios la treabă! Ferestre mici, meschine, zidărie alb murdar, pilaștri de teracotă și geamuri ca albastrul cerului, o încrucișare între o pușcărie și un cort de bâlci. Unde mai pui că primele trei etaje (care nu se văd în poză) sunt îmbrăcate la exterior în gresie verde închis...

simeon stalpnicul png

5. Casele Bolwoningen, Hertogenbosch, Olanda. Bun, olandezii au fost dintotdeauna atrași de experimente (mai ales cu diguri și lalele), dar asta parcă e cam mult. Ce sunt astea? Măslinuțe pe scobitoare? Păpădii? Acadele? Nuuu - sunt niște locuințe în toată puterea cuvântului, chit că mici cât... măslina: șase metri în diametru! La origine, bizarul cartier, format din 50 de astfel de „case”, acesta a fost un proiect finanțat de guvernul olandez pentru locuințe experimentale, prin anii 1970.

simeon stalpnicul png

6. The Experience Music Project (Seattle, SUA). E un muzeu dedicat rockului, finanțat de miliardarul Paul Allen, co-fondator al Microsoft, și construit după planurile lui Frank Gehry, un superstar în lumea arhitecților. Ideea lui Gehry a fost să preia elemente stilistice care să amintească de chitarele rock, lucru vizibil în alegerea materialelor (aluminiu și oțel) și a culorilor (albastru metalic și violet). Din păcate, a ieșit ce se vede - o structură descrisă de localnici ca „gelatină colorată” sau „operație pe cord deschis”.

simeon stalpnicul png

7. Biblioteca Națională (Minsk, Belarus). Arhitecții au avut tupeu, nu glumă: au pus un - trageți aer în piept - rombicuboctaedru („biloiul” de sus) peste un ghiveci de plane și cercuri întretăiate, care aduc a aripi. Și are și LED-uri, care luminează noaptea!

simeon stalpnicul png

8. Catedrala Metropolitană (Liverpool, Marea Britanie). Parcă bisericile trebuia să fie niște locuri de rugăciune și reculegere, nu? Dar ciudățenia asta arată ca un cort, bașca țepele de pe turlă, care numai liniștitoare nu sunt.

Ție care ți se par cele mai urâte clădiri din lume?

Mai citește:

Cea mai mare clădire construită de un singur om

Case plutitoare, soluţia pentru lipsa spaţiului în Olanda

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net