Ciupercile, superalimentele cu efectele incredibile asupa depresiei

Ultima actualizare:

    Ciupercile au beneficii importante pentru sănătateFOTO: Unsplash.com
Ciupercile au beneficii importante pentru sănătateFOTO: Unsplash.com

Sunt puțini, probabil, cei cărora nu le plac ciupercile. Fie că le consumăm fripte pe grătar, fie că facem o ciulama sau le umplem cu brânză sau carne apoi le coacem în cuptor, aceste legume sunt printre preferatele noastre. Ciupercile nu numai că sunt delicioase dar au și numeroase beneficii pentru sănătate.

Au calorii puține, însă conțin antioxidanți care ajută în reducerea riscului de cancer și deces prematur dar au și beneficii nebănuite în cazul depresiei, conform unui studiu publicat în Journal of Affective Disorders realizat de cercetători de la Colegiul de Medicină Penn State, citat de DCMedical.

Ciupercile au efecte incredibile în cazul depresiei

Cercetătorii Penn State au folosit date despre dietă și sănătate mintală colectate de la peste 24.000 de adulți americani între 2005 și 2016 și au  descoperit că persoanele care au mâncat ciuperci au șanse mai mici de a avea depresie se arată în studiu.

Experții spun că ciupercile conțin ergotioneină, un antioxidant care poate proteja împotriva deteriorării celulelor și a țesuturilor din organism. Studiile au arătat că antioxidanții ajută la prevenirea mai multor boli mintale, cum ar fi schizofrenia, tulburarea bipolară și depresia.

„Ciupercile sunt cea mai mare sursă dietetică de aminoacid ergotioneină - un antiinflamator care nu poate fi sintetizat de organismul uman. A avea niveluri ridicate de ergotioneină poate reduce riscul de stres oxidativ, care ar putea reduce și simptomele depresiei”, a declarat cercetătorul principal Djibril Ba, care a absolvit recent programul de doctorat în epidemiologie de la Colegiul de Medicină de la Penn State.

Beneficiile ciupercilor albe

Ciupercile albe, care sunt cel mai frecvent consumat soi de ciuperci. Acestea conțin potasiu, despre care se crede că scade anxietatea. De asemenea anumite alte specii de ciuperci comestibile, în special Hericium erinaceus, cunoscută și sub numele de Coama leului, pot stimula expresia factorilor neurotrofici, cum ar fi sinteza factorilor de creștere a nervilor, ceea ce ar putea avea un impact asupra prevenirii tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv a depresiei.

Cercetătorii au observat o asociere semnificativă între consumul de ciuperci și rate mai mici de depresie după ce au luat în considerare socio-demografia, factorii de risc majori, bolile auto-raportate, medicamentele și alți factori dietetici. Ei au spus, totuși, că nu există un beneficiu suplimentar clar cu aportul relativ mare de ciuperci.

Sursă de proteine

Ciupercile sunt o sursă valoroasă de proteine, asemănătoare celor existente în carne. Deseori, ciupercile comestibile sunt consumate mai mult de vegetarieni, de persoanele care vor să slăbească sau în timpul posturilor religioase. Cantitatea de proteine conținută de ciuperci nu este prea mare, dar o porție de ciuperci comestibile reprezintă un aliment vegetal hrănitor.

Chiar dacă se cunosc circa 40.000 de specii de ciuperci, nu toate sunt  comestibile, iar când alegem soiurile pentru consum este bine să preferăm ciupercile comestibile pe care le găsim prin magazine,  la raioanele cu legume.

Citește și:

Pericolul din farfurie! Este sezonul ciupercilor de pădure și mulți ajung intoxicați la spital

O rețetă gustoasă pe zi: Tocăniță de ciuperci cu bacon

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net