Cluj Napoca, văzut de la înălțime în timpul Luminației. Imaginile sunt spectaculoase

Printre obiceiurile străvechi păstrare și respectate cu sfințenie în județul Cluj este și Ziua Morților, cunoscută și sub denumirea Luminația. Este sărbătorită în fiecare an pe data de 1 noiembrie și are o semnificație importantă pentru familiile clujene, indiferent că este vorba despre credincioși catolici, greco-catolici, ortodocși, protestanți și reformați. Orașul Cluj Napoca a fost luminat noaptea trecută de lumina de la lumânări, iar imaginile surprinse de la înălțime sunt spectaculoase.

image

Orașul, luminat de o mare de lumânări 

Imagini spectaculoase cu cimitirul din cartierul clujean Mănăștur luminat de mii de candele au fost surprinse cu ajutorul unei drone de colaboratorul Cluj24, Sergiu Răzvan.

Sursa foto: Facebook / Sergiu Razvan
Sursa foto: Facebook / Sergiu Razvan

Conform tradiției, de Luminație, credincioșii ortodocși, catolici și greco-catolici cinstesc memoria celor plecați dintre noi, depunând flori și lumânări la mormintele celor dragi. Spectacolul miilor de candele este admirat an de an la Cluj-Napoca în toate cimitirele, amplasate pe dealurile care înconjoară orașul.

Sursa foto: Facebook / Sergiu Razvan
Sursa foto: Facebook / Sergiu Razvan

„Candele roșii, roșii, roșii… cele albe au ajuns o raritate…”, scrie un clujean pe Facebook.

Imaginile au fost postate pe pagina de Facebook a clujeanului Sergiu Răzvan.

Sursa foto: Facebook / Sergiu Razvan
Sursa foto: Facebook / Sergiu Razvan

În Cimitirul Central s-a desfășurat, pentru al noulea an consecutiv, concertul de Luminație. Anul acesta a avut loc un concert de muzică vocal-simfonică intitulat „In Memoria Aeterna”, concert organizat de Scena Urbană, alături de corul și orchestra Claudiopolis.

Tradiția 

În calendarul romano-catolic, în prima zi de brumar se celebrează Sărbătoarea Tuturor Sfinților, Ziua Morților sărbătorindu-se în 2 noiembrie. 

Conform legendelor din popor, se crede că de Luminație, porțile dintre cele două lumi se deschid, permițându-le celor plecați dintre noi să viziteze lumea celor vii.  

Data de 1 noiembrie înseamnă pentru județul Cluj tradiții și obiceiuri numeroase, credincioșii amintindu-și cu drag de cei trecuți în neființă. 

Cimitirele din întreg județul, începând cu Cimitirul Central Cluj Napoca se transformă în minunate spectacole de lumină. În această zi, credincioșii se adună la mormintele celor dragi, pentru a le  le înfrumuseța cu flori. Desigur, nu lipsesc nici lumânările aprinse și rugăciunile rostite în amintirea celor trecuți în neființă. 

Se crede că lumina lumânărilor ajută spiritele rătăcitoare să își regăsească drumul spre odihna veșnică. În unele sate, familiile pun un tacâm în plus la masă, deoarece se consideră că sufletele celor morți colindă în această zi locurile dragi. De asemenea, mulți credincioși lasă lumina aprinsă peste noapte, pentru ca cei dragi să își poată găsi drumul spre casă. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Oleksandr Pielieshenko jpg
image
image
image
image
image
image
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
carte pexels jpg
bani jpg
gaina wendy (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net