Ortodocșii comemorează „Sâmbăta morților” sau „Moșii de toamnă”. Ce e interzis să se facă azi?
În acest an, pe 5 noiembrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor răposați, cunoscută și sub denumirea de Moșii de toamnă sau Sâmbăta morților. La Moșii de toamnă au loc slujbe în biserici şi se împart pachete cu mâncare, notează Adevărul.
Astăzi nu se spală și nu se muncește
Se aprind lumânări care semnifică atât lumina credinţei, dar şi a faptelor bune ale celui comemorat. În tradiția populară se spune că astăzi, în Sâmbăta morților, e bine să fim împăcaţi cu toţi oamenii, să fim îmbrăcaţi curat, iar femeile să aibă capul acoperit.
De asemenea, în Sâmbăta morților nu se spală haine și nici nu se fac alte munci. La biserică se citeşte sfânta Liturghie şi slujba parastasului şi sunt pomeniţi adormiţii, după care oamenii merg acasă şi la morminte şi împart pachete cu alimente.
Citește și: ÎPS Teodosie, influencer pe TikTok. Peste 100.000 de vizualizări la această postare!
Există credinţa că la Moșii de toamnă sufletele răposaților coboară pe pământ, de aceea se împarte mâncare gătită. Gospodinele pregătesc sarmale, prepară cele mai bune deserturi, alături de o cană de vin din noua recoltă.
Ca și la Moşii de vară, şi la cei de toamnă se respectă datinile populare. În această perioadă se spune că nu e bine să circuli noaptea, pentru că sufletele morţilor colindă neîncetat. Cel mai periculos este să mergi în noaptea din Ajun şi de Moși, când sufletele se întorc la mormite şi aşteaptă să meargă la cer.
Tradiţia creştină spune că ofrandele pentru sufletul celor adormiţi au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârşite de către ei, cu gândul sau cu fapta. În amintirea celor adormiţi, urmaşii merg la cimitir pentru a le curăţa mormintele şi a le aşeza flori şi lumânări aprinse la căpătâi.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!