Când sunt moșii de toamnă în 2022

Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților este o zi importantă pentru credincioșii creștini, întrucât se vor pomeni cei care nu mai sunt printre noi. Anul acesta, Moșii de toamnă vor fi  în ultima sâmbătă din octombrie, pe data de 29. Atunci, în biserica ortodoxă are loc un parastas colectiv. Această denumire vine de la faptul că noi, cei vii, mijlocim către Dumnezeu pentru cel mort.

1 coliva shutterstock 1755598406 jpg jpeg

Motivul pentru care se face parastasul este ca jertfa noastră şi rugăciunea să ierte păcatele pe care cel mort le-a făcut în decursul vieţii sale.

Citește și: Tradiţia sfântă respectată de Denisa Tănase! Pentru ce proiect de sute de mii de euro a ratat-o anul ăsta

,,Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele; iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”, ne-a îndemnat Sfântul Ioan Gură de Aur.

Atunci când sunt Moșii de toamnă, credincioșii merg la biserică, rostesc rugăciuni și fac fapte de milostenie, împărțind sărmanilor mâncare, haine și diverse obiecte.  

Citește și: Steliana Sima, mesaj emoționant la pomenirea de 6 luni a lui Petrică Mîțu Stoian

Tradiții și obiceiuri la creștini de moși

Conform tradiției, la slujbele de pomenire sunt câteva lucruri care în mod clar nu trebuie să lipsească, precum coliva si vinul. Coliva semnifică trupul celui adormit, fiind expresia materială a credinței noastre în Înviere.

Vezi și: 41 de oameni au ars într-o biserică din Egipt! De la ce a izbucnit focul

Un alt lucru care nu trebuie să lipsească sunt lumânările, întrucât acestea reprezintă faptele  bune ale celui comemorat și este necesar să ardă pe tot parcursul slujbei. Pe lângă asta, și tămâia este importantă, simbolizând încrederea în viața veșnică.

În Muntenia există obiceiul ca atunci când sunt Moșii de toamnă, pe lângă colivă, să se ofere și un bănuţ celui mai sărac om din sat. Acesta aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit.

Superstiții pe care toți credincioșii le respectă

Oamenii au tot felul de superstiții în legătură cu Moșii de toamnă, cum ar fi că nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată.

Femeile nu dau cu mătura, pentru a nu ridica praful în ochii răposaților, nu spală și nu aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morților.

De asemenea, nu este bine să faci prea multe vizite, întrucât trebuie să te gândești mai mult la cei care nu mai sunt printre noi.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net