Coronavirus China. 7 lucruri pe care le știm până acum despre virusul ucigaș din Asia

Ultima actualizare:
Străzile din Wuhan sunt pustii, iar orașul fantomă pare părăsit
Străzile din Wuhan sunt pustii, iar orașul fantomă pare părăsit

Se împlinește o lună de la izbucnirea epidemiei declanșate de noul tip de coronavirus din China, iar dacă la început nu știam prea multe despre misteriosul virus, iată că specialiștii aduc, de la o zi la alta, noi informații. Iată 7 lucruri descoperite și dovedite științific, pe care ar trebui să le cunoaștem despre 2019nCov sau virusul cu coroană, așa cum mai este cunoscut.

La început, nu știam mai nimic despre coronavirusul din China și îl numeam virusul misterios, virusul ucigaș sau virusul asiatic. Însă, după ce a făcut primele victime, după ce a izbucnit epidemia, după ce s-au închis orașe și deja se ridică noi spitale, am început să aflăm din ce în ce mai multe informații. Oficiale și științifice. Iată cele mai importante lucruri de știut despre coronavirus, chiar dacă în România este foarte puțin probabil să existe cazuri de îmbolnăvire.

Coronavirusul 2019 nCov declanșează pneumonie

În termeni foarte simpli, coronavirusul din China, cunoscut și sub denumirea de 2019nCov,  este un virus care provine de la animale și poate declanșa la om o formă foarte gravă de pneumonie. Virusul se transmite de la animal la om, iar apoi de la om la om prin tuse, strănut, respirație, prin aer sau prin intrarea în contact cu suprafețe contaminate.

Coronavirusul din China provine de la lilieci, șerpi și șobolani

Nu se cunosc cu exactitate cauzele care au dus la declanșarea epidemiei, însă se știe că aceasta a izbucnit la sfârșitul lunii decembrie 2019, într-o piață din orașul Wuhan, unde se comercializează pește, fructe de mare și animale vii. Se pare că acest tip de coronavirus provine de la lilieci, șerpi și șobolani. 

Micile magazine au fost închise, la fel și piețele, târgurile, locurile de joacă, gările și aeroporturile
Micile magazine au fost închise, la fel și piețele, târgurile, locurile de joacă, gările și aeroporturile

Simptomele sunt cele de gripă

Trebuie precizat faptul că, în general, coronavirusurile pot declanșa o răceală banală, guturaiul comun peste care trecem cu toții cu brio. Însă, din familia coronavirusurilor fac parte și viruși periculoși, chiar mortali, precum cel izbucnit în China. Simptomele sunt comune cu cele ale gripei, motiv pentru care o persoană bolnavă nu va ști dacă a contactat coronavirusul ucigaș sau suferă de o banală gripă: febră, frisoane, dureri musculare, dureri de cap, respirație îngreunată și o stare generală proastă.

Cum se transmite virusul

Coronavirusul din China se transmite rapid de la om la om prin tuse, strănut, respirație. O persoană poate contacta virusul și dacă atinge obiecte sau suprafețe contaminate. Masca de protecție pe care locuitorii din orașele aflate în carantină o poartă pe față îi apără, cât de cât de virus, dar nu o face în totalitate.  

Coronavirus China. Cum prevenim infecțiile

Infecţiile cu coronavirus pot provoca maladii respiratorii - unele dintre ele pot fi severe şi chiar mortale, precum MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu) şi SARS (Sindromul Acut Respirator Sever), iar altele mult mai blânde, precum răcelile comune. Ca să prevenim îmbolnăvirea cu noul tip de coronavirus din China, nu trebuie să ne expunem la virus. Însă, dacă acest lucru nu este posibil, ajută foarte mult dacă te speli des pe mâini, porți mască de protecție la gură și la nas, eviți spațiile închise și aglomerate, eviți contactul direct cu persoane bolnave. Aceleași măsuri de siguranță trebuie să le iei și ca să eviți gripa comună.

Tratament împotriva coronavirusului din China

Deocamdată nu există un vaccin împotriva coronavirusului din China și nici un tratament anume. Boala declanșată se tratează cu medicamente antivirale obișnuite. Medicii supraveghează pacientul și îl monitorizează în permanență, iar atunci când situația o impune, ei administrează bolnavilor fluide și medicamente antitermice. Persoanele care prezintă un risc mai crescut de îmbolnăvire sunt vârstnicii, cei care suferă de anumite afecțiuni cronice, persoanele care au un sistem imunitar scăzut.

Măsuri luate de autoritățile din China

Imediat după  izbucnirea epidemiei în Wuhan, autoritățile din China au luat măsuri de prevenirea a răspândirii virusului. Iată ce au făcut până acum:

Piețele și târgurile din orașele aflate în carantină au fost închise de autorități
Piețele și târgurile din orașele aflate în carantină au fost închise de autorități
  • Zece oraşe din China au fost băgate în carantină de autorităţi, ca măsură de precauţie pentru a opri răspândirea noului coronavirus depistat iniţial la Wuhan din provincia Hubei.
  • A fost sistată circulația transportului în comun, s-au închis magazine, gări și aeroporturi, spații publice și locuri de joacă. Au rămas deschise doar supermarketurile, anumite piețe și farmaciile.
  • Dacă în primele zile de la declanșarea carantinei nu a ieșit nimeni și nu a intrat nimeni în perimetrul acestor zone, recent a început evacuarea persoanelor străine – turiși sau persoane sosite în regiune în interes de serviciu.
  • Cum răspândirea virusului nu a fost oprită, iar cazurile de îmbolnăvire și decesele s-au înmulțit, chinezii ridică în Wuhan un spital special pentru a-i trata pe bolnavi.
  • În tot acest timp, cercetătorii chinezi încearcă să creeze un vaccin împotriva virusului. Ei au reușit, pentru început, să izoleze tulpina noului coronavirus. Anunțul a fost făcut de Xu Wenbo, directorul Institutului pentru boli virale din cadrul Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din China.
  • Ministerul Educației din China a anunțat amânarea începerii noului semestru școlar pe termen nedeterminat.

Coronavirusul din China a ucis până în prezent 106 persoane iar numărul cazurilor de îmbolnăvire a ajuns la peste 4.500. Ultimul caz confirmat se înregistrează în Germania. Riscul răspândirii în întreaga lume este destul de mare, deși, deocamdată, nu se pune problema izbucnirii unei pandemii.  

Citește și: 

Numărul deceselor provocate de coronavirus a urcat la 106

Alerte neconfirmate de coronavirus la Cluj, Timișoara, Constanța și București

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net