Cu nava asta mergem la razboi! - VIDEO

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Pregătită doar în misiuni de simulare a luptelor, fregata Regele Ferdinand va da piept acum cu un război adevărat. În 30 de zile, vasul vechi de 30 de ani va pleca în Marea Mediterană pentru a face parte din blocada instituită pentru împiedicarea traficului de armament către Libia.

Cât de pregătită este fregata pentru război? Fără dotări corespunzătoare unei nave de intervenţie, vasul pare trimis la moarte sigură în cazul unui atac militar. Fregata Regele Ferdinand este numită "nava-amiral a Forţelor Navale Române".

Citeşte şi:

Forţele coaliţiei ar putea interveni în Libia. Vezi arsenalul lor!

Vapor cu aproximativ 100 de persoane la bord, luat de tsunami în Japonia - presă

S-a rupt firul direct dintre TVR şi Cotroceni

Familia Gaddafi, vânată de bombele aliaţilor

Teoretic, nava poate desfăşura şi operaţiuni de lupte aviatice, deoarece a efectuat exerciţii împreună cu un elicopter IAR Puma Naval, în premieră pentru Marina Română.

Practic, nava este vulnerabilă în faţa atacurilor. Construită în anii 80, fregata a activat în serviciul Marinei Regale Britanice timp de 20 ani.

simeon stalpnicul png

În 2003, când englezii renunţaseră la fregata considerată uzată moral şi fizic, guvernul României a cumpărat de la guvernul britanic această fregată, la pachet cu una similară (actuala Regina Maria), pentru suma de 116 milioane de lire sterline.

Sistemul său de armament este compus doar dintr-un tun super-rapid şi o instalaţie de lansatoare de torpile, nefiind astfel echipată pentru a face faţă unei eventuale misiuni de luptă în teatrul de operaţiuni.

Spre deosebire de fostul distrugător Mărăşeşti, fregata proclamată nava-amiral a Marinei Române nu are un sistem de rachete navale sau instalaţii de artilerie, cu care să poată riposta unui atac.

Lansată la apă în 1986

Fregata Regele Ferdinand (fostă Coventry) a fost lansată la apă în aprilie 1986 Vasul a intrat în serviciul Marinei Regale Britanice în octombrie 1988.

A participat la misiuni în numeroase zone, de la Golful Arabic şi Oceanele Atlantic şi Indian până la Marea Mediterană şi Marea Caraibelor. Fregata a parcurs circa 800.000 de kilometri şi a navigat o durată care depăşeşte 30.000 de ore.

simeon stalpnicul png

Libia Flash

Durată. În ciuda ajutorului primit din partea forţelor NATO, care au stopat înaintarea trupelor lui Muammar Gaddafi spre Benghazi, insurgenţii nu au reuşit să câştige teren. Cel puţin 17 persoane, dintre care 5 copii, au fost ucise în Misrata.

"Ziua de marţi a fost catastrofală", a spus un medic. Oficialii ţărilor care participă la operaţiunea militară au recunoscut că nu ştiu cât va dura. Parlamentarii britanici se tem că războiul ar putea dura 30 de ani.

Ascunzătoare. În timp ce în ţară se dau bătălii crâncene, Muammar Gaddafi se ascunde într-un buncăr secret din deşert, unde este păzit de 40 de "virgine" şi mercenari, potrivit "Daily Star".

Ele sunt rujate, poartă bijuterii şi au unghiile vopsite, dar în acelaşi timp sunt înarmate până în dinţi. Deşi susţine că sunt virgine, se spune că dictatorul libian le cere favoruri sexuale.

Costuri. Marea Britanie s-a angajat într-un lung şi costisitor război în Libia, potrivit "Daily Mail". Analiştii spun că guvernul a cheltuit deja 30 de milioane de euro în primele trei zile de conflict.

Astfel s-a calculat un cost de 9 milioane de euro pe zi al războiului. Ministrul de finanţe, George Osborne, a declarat că operaţiunea va costa suma modestă de "zeci de milioane de euro".

Declaraţie. La patru zile de la debutul operaţiunilor militare în Libia, liderul Muammar Gaddafi le-a transmis forţelor străine care l-au atacat un nou mesaj ameninţător.

"Nu ne predăm. Suntem pregătiţi pentru luptă fie de scurtă sau de lungă durată. Cea mai puternică apărare aeriană sunt oamenii. Aici sunt oameni. Gaddafi este în mijlocul lor. Asta este apărarea anti-aeriană", a avertizat acesta.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net