Cum repari faianţa şi gresia
Folia adezivă, cea mai comodă variantă
Dacă vrei să dai o altă culoare gresiei sau faianţei, ai la dispozţie o metodă foarte simplă: folia adezivă. Se poate lipi pe întraga suprafaţă sau se poate tăia în diferite modele, care să aducă un plus de stil în încăpere.
Ţine minte doar că folia lipită pe întreaga suprafaţă este mai rezistentă. Trebuie să ai mare atenţie la margini şi la bulele de aer care se pot forma sub ea, dacă nu este bine întinsă. În cazul în care se formează totuşi bule mici, le poţi înţepa cu un ac.
Citeşte şi:
Uite cum îţi protejezi casa de cutremur!Te-ai inundat? Uite cum trebuie să faci curăţenie!
3 trucuri ca să cureţi oglinda
Cum să-ţi organizezi obiectele din bucătărie
Vopseaua, o soluţie durabilă
O altă variantă este vopsirea plăcilor de faianţă sau de gresie. Pentru început, spală şi îndepărtează depunerile de calcar şi de grăsime, precum şi resturile de detergent de pe suprafaţa pe care vrei să o vopseşti.
Aplică apoi un strat de grund, lasă-l se se usuce, apoi aplică stratul de vopsea. Reţine că este nevoie de mai multe straturi dacă aplici vopsea deschisă la culoare peste faianţă mai închisă. Vopseaua acrilică prinde pe plăcile lucioase de faianţă. Aplică apoi un strat de lac transparent pentru a-i da rezistenţă.
Sfat: Pe suprafeţele din ceramică se aplică vopsele speciale, pe bază de răşină poliuretanică. Acesta formează o peliculă lucioasă dură şi rezistentă la frecare.
Înlocuieşte plăcile ciobite
Dacă gresia şi faianţa nu pot fi salvate, poţi lipi plăcile noi peste cele vechi. Pentru asta, trebuie să chituieşti plăcile vechi şi să le tratezi cu un strat de adeziv. În jurul prizelor sau la tocurile uşilor vor fi însă probleme, deoarece peretele se va îngroşa odată cu lipirea noului strat, asta dacă nu foloseşti gresie foarte subţire (există în comerţ gresie cu o grosime de 3 mm).